Societat "Defensora Sollerense"

..
..

Què és i a qui defensa?
Anys 1877 a 1999

Diccionari del Teatre
a les Illes Balears
Any 2003
..
..
Donació de l'Edifici de la Societat Defensora
i Conveni amb l'Ajuntament de Sóller.
Any 1999
..
..

Directiva de la Societat Defensora, l'any del centenari.

Directiva de la Defensora l'any del Centenari.
Drets:  Ramon Vivas Pierre, Joan Oliver Ramon, Jaume Oliver Ramon, Llorenç Oliver Ramon, Antoni Valls Morell i Mateu Cifre Magro.
Asseguts:  Bartomeu Dols Sampol, Jaume Oliver Sastre i Maria Vázquez Pulgarin.

..
..
Notícies
..
..
..

Publicat al Setmanari SÓLLER, 04-12-2020.
Setmanari Sóller, 04-12-2020..
..
..
Publicat a SA VEU, 23-10-2020.

Inconcebible!

Publicat a SA VEU, 23-10-2020.

..
..
26/09/2020 | 06-51'
Sus a la segona fase del Defensora.


Estat actual del Teatre Defensora. Foto: Joan Mora.
Estat actual que presenta el teatre Defensora Sollerense.

SaVeu.cat

La Conselleria de Turisme preveu donar en breu el vist-i-plau al projecte de la segona fase de reforma del teatre Defensora Sollerense, la qual cosa permetrà a l’Ajuntament desbloquejar el procés de contractació que acabarà amb la represa de les obres.
El regidor de Patrimoni, Jaume Bestard (PI), es va reunir fa uns dies amb responsables de Turisme per abordar la qüestió del Defensora, un projecte que la conselleria finança en un 80% (mig milió d’euros) amb els fons de la Borsa d’Allotjaments Turístics. La documentació va ser remesa al departament que dirigeix Iago Negueruela perquè es va haver de modificar amb la finalitat d’incloure els treballs que quedaren sense fer de la primera fase i per actualitzar el valor de les partides.
En declaracions a aquest setmanari, el regidor creu que la documentació de Turisme amb l’aprovació dels canvis serà remesa en properes setmanes a l’Ajuntament, la qual cosa -ha explicat- “ens permetrà posar en marxa la tramitació del concurs per executar les obres”.
Bestard preveu que dins el mes d’octubre la licitació de la reforma pugui ser una realitat, a fi i efecte que els treballs es puguin reprendre a la recta final de l’any.
La reforma del teatre es va paralitzar de forma sobtada el desembre de 2019 quan es va exhaurir el termini per executar-la. Però les obres no es varen acabar d’acord amb les previsions inicials, de manera que una part de la teulada va quedar descoberta, un fet que ha propiciat que l’aigua de pluja hagi accedit a l’interior del recinte cultural durant tots aquests mesos en què l’obra ha romàs paralitzada.

..
..
Publicat a SA VEU, 4-09-2020.
SA VEU - Dret a Veu - Socialistes - 4-09-2020.
..
..

Recordeu com era el Teatre Defensora?
Sabeu com està ara?

Lamentable... Molt lamentable... Sense un  troç de teulada...

AVUI S'HA TORNAT NEGAR!!!


Teatre Defensora - Jocs Florals - Any 1924.


Recordau com era, el Defensora?


Ara que esperam a veure si ens rehabilitaran o no el Teatre Defensora, és un bon moment per recordar els seus millors anys.

Mirau aquesta foto d'uns Jocs Florals, celebrats a la Vall l'any 1924.

Ben ple de sollerics!

Entre les cares de la platea hi trobareu el darrer batle republicà de Sóller: Josep Serra Pastor.


Foto: Autor desconegut.

Axiu:     Pedro Andreo.
..
..
Publicat a SA VEU, 10-07-2020.

Defensora - Sa Veu, 17-07-2020.

..
..
Publicat al SÓLLER, 5-07-2020.

Publicat al SÓLLER, 5-07-2020.
..
..
Publicat al SÓLLER, 5-07-2020.

Publicat al SÓLLER, 4-07-2020.
..
..


Publicat a SA VEU, 4-07-2020.
..
..


Publicat a SA VEU, 4-07-2020.
..
..
Publicat al SÓLLER, 13-06-2020.

Teatre Defensora.
Mateu: "Perdran les ajudes del Defensora".

I.C.

El portaveu del PSOE, Jaume Mateu, ha criticat la manca de reacció i d'iniciativa per part de l'equip de govern pel que fa a la situació del Teatre Defensora Sollerense.
Segons Mateu, "la inoperància de l'equip de govern farà que es perdin les subvencions sol·licitades a la borsa d'allotjaments turístics, ja que el plaç finalitza en breu i tot segueix aturat".
Ha afegit que està sorprès perquè el batle segueix sense donar cap resposta ni cap solució als comerços locals, ni cercar la manera de bonificar cap taxa a la ciutadania, en resum "no tenen una bona estratègia per ajudar a la gent i s'ha notat una falta de lideratge".
Mateu conclou que "almanco i com a gest positiu", fins aquesta setmana i després d'haver-ho sol·licitat fa temps, li han donat accés per via telèmatica al contingut de les Juntes de Govern.

..
..
Publicat a SA VEU, 12-06-2020.
Teatre Defensora.

INTERROGANTS:  Aconseguirà el batlle arrancar dins enguany la continuació de les obres de reforma del Defensora?
..
..


Publicat a Sa Veu, 5-06-2020.
..
..
Publicat a SA VEU, 22-05-2020.

Sa Veu, 22-05-2020.
..
..

Publicat a SA VEU, 17-01-2020.

Pinzellades.

Continua la desídia amb el Teatre Defensora.

Sa Veu, 17-01-2020.

Inexplicablement, els operaris han continuat treballant dins aquest nou any en les tasques de rehabilitació del teatre Defensora Sollerense, malgrat que la naturalesa del projecte no ho permet.
I també inexplicablement les tasques que han executat han estat relacionades amb la pintura exterior de l'immoble i no en culminar la teulada del lateral del carrer Unió, que es troba totalment descoberta des de fa moltes setmanes.
Des de fa temps hi plou a l'interior de l'edifici, malgrat que la més elemental norma entre els contructors és la de culminar en primer lloc la coberta perquè la pluja no pugui malmetre la resta de treballs.
Idò a Sóller no és fa així.
Què costarà arreglar els desperfectes de la pluja?
I qui els pagarà?

..
..
Publicat a SA VEU, 17-01-2020.
..
..

Publicat a SA VEU, 10-01-2020.


Veu Major.

Les “pífies” de la política municipal que marquen Sóller.

La paràlisi del Defensora és el colofó a molts despropòsits.

A Sóller tenim una llarga llista de fites incompletes.

Nombrosos projectes que havien de ser emblemàtics han acabat en un “bluf”.


Defensora, 11-10-2016 - Foto: Joan Oliver.

Joan Mora.
Foto: Joan Oliver.

Bé es podria dir que els sollerics no tenim sort.
Els fets que han traçat en les darreres setmanes un futur més que incert per el teatre Defensora Sollerense només és el colofó d’una llarga llista de despropòsits que s’han anat produint a Sóller al llarg de dècades.
La classe política, de totes les tendències i colors que han governat Sóller, pràcticament des del restabliment de la Democràcia, ha deixat la seva petjada en nombrosos projectes faraònics o transcendentals que han acabat amb vertaders despropòsits alguns dels quals encara s’arrosseguen o brillen per la seva absència.
La llista podria ser molt llarga si s’analitzés en deteniment el que haguessis estat consecucions per a la prosperitat de Sóller que, inexorablement amb l’hemeroteca a la mà, han acabat per convertir-se en ruïnes o maldecaps dels quals encara no s’ha sortit.
Projectes, obres o inversions milionàries que s’impulsaven baix el pretext d’un millor Sóller han acabat en no res. Alguns pel desinterès dels propis promotors, altres per la difícil situació financera que des de sempre ha marcat l’economia de l’Ajuntament de Sóller i uns altres, senzillament, per ser inversions ruïnoses sense cap futur de viabilitat a la vista.
Ens hauríem de tele transportar en un món gairebé fantasiós per imaginar tots aquells projectes que un dia donaren grans titulars a la premsa per situar-los en el planell de la realitat, consecucions que sols han servit per ampliar la llista de fites incomplides i que difícilment arribaran algun dia a bon port.
Exemples n´hi ha un bon grapat i els recollits en aquest reportatge tan sols són uns quants dels que es podrien comentar.

DEFENSORA.

Després d’anys de projectes i promeses es va arrancar la seva restauració, avui aturada i sense perspectives que a curt termini es reprengui un projecte que havia de ser emblemàtic.

Escola Ses Marjades.
Auditori.
Escola Pere Cerdà.
Escorxador.
Museu de la Mar.
Residència d’ancians.
Camp d’esports Infant Lois.
Depuradora de Son Puça.
Fàbrica Nova.
Museu de la Mar.
Pavelló de Son Angelats.
Cinema Fantasio.

A tota aquesta llista de despropòsits se li poden sumar molts altres exemples, com la ruïna econòmica que va suposar la construcció de l’aparcament de Ca les Ànimes, el sobrecost de la Sala Polivalent de l’edifici d’aparcaments de Lepanto, el polígon de Son Angelats (avui ja ple, segurament dels més cars de les Balears), el casal de Biniaraix, o la casa que forma cantonada entre Isabel II amb Jeroni Estades.
Són només uns exemples.

..
..
Publicat a SA VEU, 03-01-2020.

Dret a Veu.

Que acabin les obres de la Defensora.

Societat Defensora - Foto: Joan Oliver.
Portal de la Sala del Bar de la Societat Defensora,  (Foto: Joan Oliver).

"S'ha de fer alguna cosa perquè les obres de la Defensora Sollerense continuïn i els sollerics poguem disposar d'un teatre en condicions on organitzar-hi actes de tot tipus.
És l'hora que totes les administracions i tots els partits polítics acordin una postura comuma.
No es tracta d'una inversió per aquesta legislatura, sinó que és una inversió que Sóller podrà aprofitar sempre", diu un lector.

..
..
Sa Veu, 03-01-2020.
..
..
foto de Joan Oliver Ramon.


..
..

..
..
Publicat a  ULTIMA HORA,  9 -07-2019.

Publicat a ULTIMA HORA, 9-07-2019.
..
..
Publicat a SA VEU, 14-06-2019.

Sa Veu, 14-06-2019.

..
..
10/06/2019 | 16:28
Les obres del Defensora continuen a pesar de la denúncia.
saveu.catLes obres de remodelació del teatre Defensora Sollerense continuen a pesar de la denúncia formulada per la patronal hotelera. Els operaris de l'empresa adjudicatària del contracte seguien en les seves tasques de demolicions, aquests dies centrades en una part de la  teulada que es convertirà en terrassa.
La patronal hotelera al.lega que les obres vulneren l'ordenança municipal que regula el renou en el sector de la construcció, que prohibeix que en els mesos compresos entre abril i setembre es puguin realitzar determinats treballs que generen elevades emissions de renous.
Des de l'Ajuntament han informat de la seva voluntat de reunir-se amb els hotelers per tal d'abordar la denúncia que la setmana passada va ser presentada al registre municipal, tot i que han donat per fet que les obres no es paralitzaran. La trobada podria celebrar-se després que el futur govern municipal prengui possessió dels seus càrrecs. De la mateixa manera han explicat que arran d'unes queixes anteriors es va fixar uns horaris de feina més restrictius per garantir el descans dels veïnats.

..
..
Publicat al SÓLLER, 8-06-2019.

Denúncia dels hotelers en contra de l'Ajuntament, per les obres de la Defensora.Volen aturar obres Defensora - Setm. Sóller.
..
..
Publicat al SÓLLER, 8-06-2019.

Denúncia dels hotelers en contra de l'Ajuntament, per les obres de la Defensora.

Volen aturar les obres Defensora - Setm. Sóller.
..
..
Publicat a SA VEU, 7-06-2019.Volen aturar obres Defensora - Sa Veu.
..
..
Publicat a SA VEU, 7-06-2019.

Denúncia dels hotelers en contra de l'Ajuntament, per les obres de la Defensora.

images/Any%202019/16.-SaVeu-07-06-2019(1).jpeg


..
..
Publicat a SA VEU, 7-06-2019.

Denúncia dels hotelers en contra de l'Ajuntament, per les obres de la Defensora.

images/Any%202019/16.-SaVeu-07-06-2019(1).jpeg.jpeg
..
..
saveu.cat 18/05/2019 | 09-17'
En tràmit la segona fase del Defensora.

Obres Defensora - Març 2019 - Joan Oliver.

Joan Mora.

Foto: Joan Oliver.

L’Ajuntament ha iniciat els tràmits de contractació de la segona fase d’obres de reforma al teatre Defensora Sollerense que suposarà una inversió de gairebé 600.000 euros.
El municipi tramita el que serà el concurs si bé l’adjudicació de l’obra recaurà en el proper govern municipal perquè l’agenda electoral d’aquestes setmanes fa que materialment el pacte ho tengui impossible de fermar-ho.
A diferència de la primera que bàsicament es centra en treballs de demolició, la segona preveu ja la realització de les infraestructures necessàries per al funcionament del teatre. A pesar que encara serà necessària una tercera fase (a la qual s’hi hauran de dedicar uns 300.000 euros) perquè el recinte pugui obrir al públic.
En la segona es preveu la construcció de parets i mitjanades, nous forjats interiors, revestiments i paviments. També destina partides a treballs de fusteria, lampisteria, electricitat i il.luminació, així com la climatització de l’edifici, la dotació d’instal.lacions especials pròpies d’un teatre i l’adequació de l’ascensor que suprimirà les barreres arquitectòniques, han informat des de les Cases de la Vila.
La junta de govern acordarà en breu iniciar la tramitació del contracte amb la licitació perquè les empreses puguin presentar les seves ofertes. A més del pressupost, els tècnics valoraran altres aspectes que condicionaran l’adjudicació.
Els diners que s’invertiran a la segona fase provenen de recursos propis (100.000 euros) i de l’ajuda del Govern concedida a través de la Borsa d’Allotjaments Turístics que hi aporta un total de 500.000 euros.
Per al proper consistori que es formi a partir de les eleccions de la propera setmana quedarà executar la segona fase i dotar de pressupost la tercera. Amb la darrera es materialitzaran els acabats del teatre, com ara l’embelliment interior i el mobilitari. Amb tot es necessitaran uns 300.000 euros més.

..
..
Publicat al SÓLLER, 18-05-2019.

SÓLLER, 18-05-2019.

..
..
Publicat a SA VEU, 17-05-2019.

SA VEU - 17-05-2019.
..
..
Sa Veu, 17-05-2019.
..
..

Publicat a SA VEU, 19-04-2019.


Teatre Defensora Sollerense.

Es preservaran més elements patrimonials de la Defensora.

Entre ells un escaló amb la data inaugural.


Teatre Defensora - Foto Joan Oliver.


E.C.


L’Ajuntament preservarà més elements del teatre Defensora Sollerense (a petició de la directiva de la centenària Societat) dels que va retirar de dins l’edifici tot just abans que comencessin les obres de rehabilitació.
La junta de govern, un organisme format per l’Ajuntament i la Societat Defensora, ha acordat retirar diversos elements que es conservaran.
Entre les peces que es retiren i es guardaran hi ha diversos arrambadors de la platea, unes vidrieres, el batiport de l’entrada principal, unes bigues de fusta en bon estat que aguanten l’antic escenari i un escaló de pedra que duu inscrit l’any d’inauguració del teatre.
Tots aquests elements s’intentaran integrar a l’edifici en el decurs de les properes fases de restauració, segons ha assenyalat la regidora de de cultura, Laura Celià (Més), que aquesta setmana va participar a la junta de govern del Teatre.
El municipi ha duit a terme una inversió de 27.000 euros amb la preservació preventiva d’elements patrimonials del Defensora. Totes aquestes peces varen ser retirades i catalogades per unes restauradores professionals i actualment es guarden en un edifici municipal.
A totes aquestes peces (bàsicament telons i bambolines) se li afegiran ara tots aquests elements que es retiren de l’edifici.
Les obres es troben ara en la fase de demolicions interiors d’acord amb el que preveu el projectes que s’està executant.
Per altra banda, Celià va avançar que l’Ajuntament traurà a licitació la segona fase de les obres abans que s’acabi la legislatura.

..
..
Publicat a ULTIMA HORA, 11-04-2019.


La rehabilitación del teatro Defensora, de Sóller, podrá seguir este año con una ayuda de la ATB.


Imagen del teatro en diciembre, antes de iniciar las obras.
Imagen del teatro en diciembre, antes de iniciar las obras.
Lluc García.

El Ajuntament de Sóller contará finalmente este año con casi medio millón de euros de financiación externa para iniciar la segunda fase de la rehabilitación del teatro Defensora Sollerense, después que se haya resuelto favorablemente la ayuda solicitada al Govern con cargo a la Bolsa de Alojamientos Turísticos.
El año 2018 el Consistorio tuvo que limitar la inversión al proyecto estrella de la legislatura a obras de infraestructura -valoradas en unos 600.000 euros y con cargo a las inversiones sostenibles-. Ante esta situación, algunos vieron peligrar la continuación del proyecto.
Ahora la Agencia de Turisme Balear (ATB) ha resuelto aportar a la segunda fase la cantidad de 474.406 euros. Ésta corresponde al 80 por ciento del coste de esta parte de la actuación. El resto, 118.601 euros, los aportará el Ajuntament con cargo a fondos propios. Quedará todavía otra fase a financiar hasta cubrir la totalidad del proyecto, que en total asciende a cerca de 1,5 millones.
La noticia ha sido recibida con mucha satisfacción por el equipo de Gobierno ya que las obras incluso se podrían licitar antes de que termine la presente legislatura.
Precisamente este miércoles en un pleno extraordinario se aprobaron los
presupuestos de 2019
, con el único voto en contra del Partido Popular, que considera «de mal gusto» aprobar las cuentas a un mes del final de legislatura. Estos presupuestos se aprueban por primera vez con previsión de más ingresos que gastos (2,8 millones de superávit) y contemplan la aportación municipal a estas obras.

..
..
Publicat a SA VEU, 29-03-2019.
Veu local - Sa Veu - 29-03-2019.

..
..
Publicat a SA VEU, 1-03-2019.

Sa Veu, 1-03-2019.
..
..

Publicat al SÓLLER, 16-02-2019.


L'escenari del Defensora, protegit de les obres.


Obres Defensora - Foto: Toni Quetglas.
Aspecte que ofereix l'escenari amb la protecció. (FOTO: Toni Quetglas).


Lluc García.


El frontal d'època de l'escenari del teatre Defensora Sollerense ha quedat totalment protegit de les actuacions que es duran a terme en l'interior del teatre durant la seva rehabilitació.
Una empresa especialitzada ha protegit mitjançant una coberta de fusta tot el frontal mentre duren les obres.
Una vegada concloses s'haurà de procedir també a la seva restauració.
D'aquesta manera el teatre no perdrà el seu clàssic caràcter d'espai escènic de principis del segle XX.
Es tracta en tot cas d'una important aposta de la regidoria de cultura per preservar de qualsevol perill tots els elements originals del teatre, independentment del seu valor artístic, encara per determinar de forma pericial peça per peça.
Aquest esforç de conservació no ha sortit gratis a l'Ajuntament ja que ha suposat una despesa que s'acosta als 30.000.
Els materials mobles un cop documentats, preparats, protegits i empaquetats, ja es troben a l'església de l'hospital.

..
..

Publicat a SA VEU, 15-02-2019.


Societat Defensora Sollerense.


De capella a magatzen de telons del Defensora.


Les peces es guarden a la Capella de l'Hospici.


Acaba el treball de les restauradors que han fet la  feina de camp.Teatre Defensora Sollerense - 2018/.

Les 2 restauradores, amb Tolo Trias, tècnic de la Societat (FOTO: Joan Oliver).


Joan Mora.


Els decorats, telons i bambolines rescatats del teatre Defensora Sollerense ja es guarden a un lloc allunyat de la pols i els excrements dels coloms.
Les més de setanta peces recuperades s'emmagatzemen des de fa uns dies a la capella de l'Hospital, un espai de culte religiós que allotjarà tot aquest material al cor del temple fins que se li doni un emplaçament definitiu.
Am el trasllat de les peces conclou el treball de camp de les dues restauradors que va contractar l'Ajuntament per recuperar i protegir les peces artístiques amb valor històric que albergava el teatre.
La feina de les dues tècniques es centrarà ara en elaborar un informe detallat de la feina feta i les propostes de restauració per a cada una de les peces.
El material que ara es guarda a la capella de l'Hospital ha estat embalat acuradament per les restauradores per evitar que continuï degradant-se.
Se l'ha sotmès a una neteja inicial per retirar-li la brutícia acumulada després d'anys d'abandonament.

..
..
Publicat al Sóller, 9-02-2019.


Societat Defensora Sollerense.

Una estructura per protegir l'escenari.


Foto: Tolo Trias.

FOTO: Tolo Trias.

Lluc García.Una empresa especialitzada ha començat a instal·lar aquests dies al teatre Defensora una estructura especial per protegir el frontal de l'escenari -que és d'època- durant les obres de rehabilitació.

L'escenari també ha estat apuntalat per suportar el pes de l'andamiatge que es va col·locar per cobrir el frontal.
També es va procedir a retirar altres elements fixes que encara quedaven.
Mentrestant les obres es limiten per ara la demolició d'espais annexos al teatre, uns treballs que s'aniran incrementant en els propers mesos.

..
..

Publicat a SA VEU, 8-02-2019.


Societat Defensora Sollerense

Guardades 70 peces del Teatre.


FOTO: Laura Celià.
Foto: Laura Celià.


E.C.

L'Ajuntament guardarà a la Capella de l'Hospital, a Sóller, un total de setanta peces (entre talons, decorats i bambolines) que l'equip de restauradors ha recuperat del teatre Defensora Sollerense.
Les peces han estat embalades per evitar que es puguin degradar en l'emmagatzematge.


..
..

Publicat a SA VEU, 8-02-2019.


Societat Defensora Sollerense.

Una estructura protegirà el frontis.

Arranquen els treballs per protegir l'escenari del Defensora Sollerense.


FOTO: Tolo Trias.


Foto: Tolo Trias.

Joan Mora.

Una estructura de ferro i fusta protegirà el frontis de l'escenari del teatre Defensora Sollerense durant les obres de rehabilitació.
Una empresa contractada per l'Ajuntament va iniciar dimecres el muntatge dels bastiments que serviran per habilitar l'estructura amb la que es pretén preservar un dels elements patrimonials i més característics que integren el teatre.
Pel altra banda, operaris municipals han retirat el cartell publicitari de "La Lareña" que es preservarà juntament amb els telons i les bambolines.

..
..
Publicat a "Ultima Hora",  6-02-2019.


..
..

Publicat a SA VEU,  4-01-2019.


Trampes a les obres de reforma del teatre Defensora Sollerense.Façana Defensora.

Joan Mora.

La reforma del Teatre Defensora Sollerense està en marxa, això si, damunt els papers.
Qualsevol que hagi passat aquests dies pel carrer de Reial no haurà vist ni material d'obra, ni manobres ni bastiments. Res.
L'Ajuntament ha fet una trampa justificant que l'empresa concessionària de les obres està fent acopi de materials per justificar que el projecte de la legislatura estava en marxa el 31 de desembre.
Contràriament hagués perdut la inversió sostenible.

..
..

Publicat a SA VEU,  4-01-2019.


Dilluns es cobreix el frontis de l'escenari del Defensora.

.
Joan Mora.

Dilluns arranquen els treballs preliminars de la reforma del Defensora amb el cobriment del frontis de l'escenari amb una estructura de fusta.
Amb aquest actuació es vol preservar un element característic de la decoració interior del teatre.
El cobriment del frontis que ara es realitza no forma part del projecte d'obra, sinó que es tracta d'una actuació paral·lela i prèvia que es realitza abans que l'edifici entri en obres.
També dilluns les restauradores començaran les labors de trasllat dels telons.

..
..

Publicat a SA VEU,  4-01-2019.


El Defensora entra formalment en obres de rehabilitació.

Firmades les primeres certificacions de treballs.

Les certificacions s'havien de firmar abans de final d'any.

L'Ajuntament aprova les primeres certificacions dels projectes que es financen amb les inversions sostenibles.Defensora-2007.


Joan Mora.


La junta local de govern ha aprovat les primeres certificacions d'obra dels projectes que es financen amb les denominades inversions sostenibles.
El municipi va fer aquesta aprovació a finals de la setmana passada, a pocs dies de que acabés l'any 2018.
Entre les inversions que ja tenen certificacions hi ha la reforma del teatre Defensora Sollerense, la construcció de la passarel·la peatonal a l'avinguda d'Astúries o la renovació de la xarxa d'enllumenat públic dels sectors de Ses Argiles i ses Marjades, han informat fonts de l'Ajuntament.
L'aprovació d'aquestes certificacions és un tràmit burocràtic que l'equip de govern havia de realitzar abans de l'1 de gener, ja que les inversions sostenibles de 2018 tenien com a requisit infranquejable que les obres en qüestió havien d'estar en execució abans que finalitzés l'exercici.
Per això les certificacions emeses no poden recollir obra executada, sinó l'acopi de materials per poder-les realitzar properament.
Les inversions sostenibles es financen amb part del superàvit que va obtenir l'Ajuntament durant l'exercici econòmic de 2017.
El pacte va destinar a aquestes actuacions una partida inicial d'un milió d'euros que finalment s'ha vist reduïda als 912.000 euros després d'haver renunciat a un dels projectes inicialment prevists.
El batlle de Sóller, Jaume Server (Més), confia que els treballs materials, tant al Defensora com a la resta d'inversions, sostenibles estiguin en execució dins el mes de gener, per tal de donar compliment al calendari previst.

..
..

27/01/2017 | SaVeu

Indignació perquè l'ecotaxa no finança cap projecte municipal.

La regidora Catalina Esteva considera "vergonyós" aquest repartiment,
en el ue el projecte de rehabilitació del Defensora queda fora.

El Govern ha descartat per ara rehabilitar el teatre amb l'ecotaxa.


Alumne Fossaret passant per la "Defensora"- Any 2007.

Interior del teatre que l'equip de govern volo remodelar.  (Foto: Joan Oliver).

G.M.

"Vergonyós" és el qualificatiu que va emprar dimecres la regidora Catalina Esteva (Més), coordinadora de l'Area Ajuntament del Segle XXI, en saber que cap dels projectes presentats pels ajuntaments de les Illes Balears, entre ells el de rehabilitació del teatre Defensora Sollerense avalat pel de Sóller, havia estat inclós en el llistat final que el Govern vol dur endavant durant aquest any 2017 aprofitant la primera recaptació de l'ecotaxa.
Els projects mediambientals, especialment els relacionats amb el cicle de l'aigua, han tengut una prioritat gairabé absoluta i s'han portat el 80% del pressupost total, xifrat en 30 milios d'euros del nou impost turístic.
Per a Esteva "la llei diu a què s'han de destinar aquests diners, i de tot un seguit de destinacions possibles tan sols n'han excollit una", assenyalava, en roda de premsa, tot especificant que aquesta era una "opinió personal".
En el mateix sentit es manifestava el regidor d'Infraestructures i Serveis Públics, Andreu castanyer (Més), que lamentava que cap projecte municipal hagi estat inclós en el llistat i recordava que molts batles de la comunitat autònoma, entre ells el de Palma, havien mostrar ja la seva disconformitat amb la decisió de l'executiu autonòmic.
Per a Esteva, "no hauríem d'esperar que un impost turístic ens véngui a solucionar la problemàtica de l'aigua, sinó que aquest s'hauria d'arreglar amb els pressuposts ordinaris" i matissava que "potser el projecte del Defensora no era el més interessant de tots els que s'havien presentat a la convocatòria, però no ens esperàvem aixó".


Un milió i mig.

L'Ajuntament de Sóller havia presentat un avantprojecte elaborat pel gabinet de Gabriel Santos que vellava per la recuperació de la sala teatreal i per la conservació de carácter original de l'any 1887. L'execució del projecte estava quantificat en 1'5 milions d'euros i s'havia presentat a l'oposició per l'octubre passat.

Servera confia en l'any que vé.

El blatle de Sóller, Jaume Servera, ha explicat que el compromís del Govern Balear és que els projectes que han quedat fora de convocatòria d'enguany puguin entrar en la de l'any que ve.
Per això es mostra confiat que a la propera convocatòria del Govern Balear del fons per afavorir el turisme sostenible el projecte de rehabilitació del teatre Defensora Sollerense pugui obtenir finançament.
El projecte solleric competia amb més de 200 projectes presentats a la convocatòria.

..
..

25/01/2017 | 15-33'  - SaVeu.cat

L'ecotaxa no rega el Defensora.Alumne Fossaret passant per la "Defensora"- Any 2007.

G.M.

El Govern Balear ha donat a conèixer avui migdia els 46 projectes per ser finançats amb els fons recaptats amb l’Impost del Turisme Sostenible l'any 2016 i el relatiu a la rehabilitació del teatre del Defensora Sollerense no hi figura. De fet no hi figura cap projecte presentat per cap ajuntament de les Illes Balears, la qual cosa ha motivat protestes entre els batles dels consistoris afectats, sinó que els projectes van destinats majoritàriament al cicle de l'aigua.
L'Ajuntament de Sóller haurà d'esperar a la convocatòria de l'any que ve amb la nova ecotaxa o bé cercar altres línies de finançament per poder assolir un dels projectes més emblemàtics del pacte de govern Més-PSOE per aquesta legislatura.

Dels 46 projectes de la proposta que aprovarà pròximament del Consell de Govern, n’hi ha 33 que corresponen a l’objectiu prioritari de la llei, que és la protecció, preservació, modernització i recuperació del medi natural, rural, agrari i marí.
Els projectes mediambientals sumen un total de 23,8 milions d’euros, un 79,4% de l’import del Fons corresponent a 2016 (30 milions).
El 20,6% restant del Fons d’Impuls del Turisme Sostenible (6,2 milions d’euros) es proposa que es reparteixi entre 13 projectes que estan orientats a la resta de les prioritats contemplades a la llei de creació de l’Impost del Turisme Sostenible.
El vicepresident i conseller d'Innovació, Recerca i Turisme, Biel Barceló, i la consellera d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, han volgut recordar avui que en 15 mesos el Govern ha passat per tot un procés administratiu, legislatiu, reglamentari, tributari i de gestió que, en col·laboració de tots els implicats, no ha presentat cap tipus de problema.
També han subratllat que el fons per l'Impuls al Turisme Sostenible es dotarà cada any, i que serà possible finançar projectes d’acord amb la Llei i amb les línies bàsiques de cada Pla Anual. "Gràcies a la feina del Govern i la solidaritat dels visitants de les Illes, la comunitat autònoma ha pogut recaptar 30 milions d’euros per a començar a posar solució a problemes endèmics de Balears", han assenyalat.

..
..


04/12/2015 | 14-42'  Publicat a SA VEU.
El Consell es compromet a reformar La Defensora convertint-la en sala polivalent.

El batle assegura que la fórmula de sala polivalent abarateix els cost de retauració,
però implica prescindir del primer pis.

Servera creu que la sala satisfarà les necessitats de Sóller.

J.Mora.


Obres Reforma Societat - Any 1999.

Aspecte del centenari teatre, que es transformarà en sala polivalent


L’Ajuntament de Sóller ha obtengut el compromís del Consell de Mallorca per finançar la reforma de l’antic teatre Defensora Sollerense, un edifici que a mitjans dels anys noranta va ser cedit a les Cases de la Vila per tal que el restauràs i el reobrís al públic. Aquest va ser el principal acord a què varen arribar el batle de Sóller, Jaume Servera (Més), i el president del Consell, Miquel Ensenyat, que dimecres varen mantenir una trobada per abordar la situació del Defensora. El projecte que ara es pretén impulsar i dotar de partida pressupostària va ser una de les actuacions estrella que es va comprometre a impulsar el batle durant la passada campanya electoral.
l teatre està tancat al públic i no es poden realitzar activitats en el seu interior a causa del seu mal estat de conservació. Durant els prop de 20 anys que duu sent municipal, l’Ajuntament només ha tengut disponibilitat pressupostària per canviar la teulada.

De teatre a sala polivalent.

Jaume Servera es va mostrar esperançat amb el compromís arrancat al president de la institució insular. Va explicar que el municipi posarà en marxa la redacció del projecte, que implicarà que el Defensora passi de ser un teatre a una sala multiusos. Aquesta sala polivalent ocuparà els baixos de l’edifici on hi ha la platea, mentre que el primer pis i les llotges superiors quedaran fora d’ús.

Jaume Servera va justificar aquest canvi “perquè sis es manté com a teatre surt massa car a l’hora d’afrontar la seva restauració, ja que es dispararien els costos de rehabilitació per les elevades mesures de seguretat que hauria de reunir l’edifici”. A més, va assegurar que adequant la planta baixa “el pressupost d’execució de l’obra serà més assequible i satisfarà les necessitats que té Sóller de disposar un espai cultural polivalent per a la realització de diferents activitats”.

D’acord amb l’entrevista que va mantenir Servera amb Ensenyat, la transformació del teatre anirà a càrrec de les partides que la institució dedica a cooperació local per mitjà d’un pla plurianual. Amb la calendarització pactada verbalment entre els dos mandataris, l’Ajuntament haurà de preparar el projecte tècnic de restauració de l’edifici i la seva conversió en sala polivalent.

Una vegada quantificada l’obra, Ajuntament i Consell hauran de pactar el calendari d’execució i el finançament de la inversió.

..
..

Societat "Defensora Sollerense"

Publicat a SA VEU

Dia 18 de Setembre del 2015.

..
..
Diumenge, 6-05-2012 - Fora Vila Verd (El Mundo).
Separador
..
Fora Vila Verd

Tribuna

..
La Defensora es mor.

Pere Martí i Alomar.
..

    La societat Defensora fou creada l’any 1877, en un moment de greu recessió econòmica a la Vall dels Tarongers, amb l’objectiu de proporcionar als seus afiliats, la totalitat obrers, ajuda econòmica en cas de malaltia o mort, i l’assistència gratuïta d’un metge que podien escollir, molt millor que l’actual Seguretat Social espanyola, de la que fou precursora.
    Després de inacabables gestiones negatives sol·licitant ajudes per a restaurar l’emblemàtic edifici, amb tots els organismes haguts i per haver, dia 20 de gener de 1999, l’Assemblea General de la Societat Defensora Sollerense es va veure obligada a cedir, gratuïtament, la propietat de l’edifici, a l’Ajuntament de Sóller, per a la seva restauració i posterior posada a disposició de les entitats culturals locals.
    Però degut a la desídia, l’anterior govern 
ha provocat la interrupció d'un procediment (aprovat i a punt de pagar) per finançar la seva rehabilitació total, amb un pressupost de 2.650.952’60 €., assegurant així la seva pràctica mort. No cuidar-se de  les coses i deixar perdre doblers és realment tan punible, com la prevaricació, senyors del pacte de progrés.

..
..
04/05/2012 - Veu de Sóller.
Separador
..
Veu telefònica VEU DE SÓLLER.


“He tengut un bon disgust quan he llegit que s’han deixat perdre molts doblers per a la rehabilitació del Defensora Sollerense. Això només passa en cultura. Sembla que no es vol que a Sóller hi hagi un teatre o un auditori”, assenyala aquest solleric en un correu electrònic que ens ha enviat a la redacció.

..
..
04/05/2012 - Veu de Sóller.
Separador

                                                 SaVeu.cat


PP i oposició s’intercanvien retrets pel Defensora, del que asseguren no està perdut.
..
Els membres del Pacte diuen que el projecte ara està bloquejat pel "desinterés" dels populars.


  Obres Reforma Societat - Any 1999.
Fotografia d'arxiu que il·lustra l'estat en que es trobava el teatre abans de la primera fase de reforma.
..
SaVeu -
Joan Mora Esteva.
..
    Hi haurà reforma en el teatre Defensora Sollerense?  Segons el PP no, segons els partits que formaven el pacte de progrés, sí. La qüestió és que el Ministeri de Foment va remetre fa uns dies una comunicació a l’Ajuntament informant de l’arxiu del projecte que havia d’anar a càrrec dels fons que dedica a l’1% cultural. Però aquesta no és l’única via que va obrir el pacte.
    En una roda de premsa que varen oferir dimecres Josep Lluís Colom (PSOE), Catalina Esteva (PS) i Guillem Bernat (UM), els tres regidors de l’oposició varen informar que la via oberta a través del desaparegut Ministeri de l’Habitatge per mitjà de les Ajudes al Patrimoni Històric segueix oberta, ja que aquesta subvenció està concedida i només està a l’espera de tenir fons per executar-se. Això sí, sempre i quan el Govern Balear elabori el projecte bàsic i d’execució de la reforma.
 ..
Dues vies.
 
    Josep Lluís Colom va recordar com el maig de 2011 va subscriure un conveni amb la Conselleria d’Obres Públiques (actualment denominada Territori) amb el qual el Govern es comprometia a elaborar els dos projectes en un termini de sis mesos per remetre-los posteriorment a Madrid. Però tal i com va revelar Colom “si algú deixa perdre la reforma serà el PP, perquè ni el Govern ha fet aquest projecte ni l’Ajuntament l’ha reclamat”. “Depèn de l’interès que hi posi el PP”, va assegurar Colom tot apuntant que “nosaltres vàrem fer tot el que estava a les nostres mans per fer rodar el projecte” i que “actualment està paralitzat per la desídia del PP de Sóller i del Govern”.
    Els tres regidors varen fer història de les gestions fetes durant els darrers quatre anys per aconseguir la rehabilitació del teatre. Explicaren que acudiren a dos ministeris diferents (Habitatge i Foment) però finalment l’opció de Foment “va quedar descartada” per dues raons: perquè l’Ajuntament havia d’aportar un 25% de la reforma i perquè l’edifici havia d’estar catalogat com a Bé d’Interès Cultural. No obstant això, asseguraren que la primera opció “segueix vigent” i que “està a l’espera que quan l’economia vagi millor pugui rebre els fons necessaris per executar-se”. Aquesta via requereix la presentació del projecte que ha d’elaborar el Govern i que, segons els partits de l’oposició, “està paralitzat”. “Si ells volen [el PP] la reforma seguirà viva”, va concloure Colom.
    Setmanes enrere el Ministeri de Foment va remetre un ofici a Sóller informant de l’arxiu de la proposta remesa a aquest departament ministerial. En la seva argumentació, detallava que no s’havia justificat la titularitat pública de l’edifici, que calia demostrar que estava protegit i que era necessari presentar el projecte bàsic de reforma.
  ..
Carles Simarro: El batle acusa el pacte de ser “negligent”
..
    El batle de Sóller, Carles Simarro (PP), va assegurar que la pèrdua de la inversió a través de Foment “és una autèntica vergonya” que “és el reflex del que va fer el pacte durant quatre anys” i que es tradueix en “vendre res i fum”. El primer edil va assegurar que “es perd una ocasió de veure restaurat el teatre, la qual cosa suposa una decepció per a tots”. I culpa d’això l’anterior govern municipal “perquè a part de no complir amb els seus deures es va dedicar a vendre cortines de fum”. Simarro va dir que “es cercaran els responsables”.
..
Societat Defensora: “Una incompetència total del pacte de progrés”
..
    L’entitat que va cedir l’edifici ha remès un comunicat en el que assegura que “la incompetència del pacte de progrés provocarà la mort del teatre”. L’associació assegura també que la pèrdua de l’ajuda és fruit d’una “incompetència total i una manifesta incapacitat de gestió” per part del govern que gestionava l’Ajuntament la passada legislatura. L’entitat arriba assegurar que el fet “és de jutjat de guàrdia”. A més d’afirmar que “ens han pres el pèl”, la societat mostra ara la seva preocupació pel futur que li esperarà a l’edifici.

..
..

Sóller, 29/04/2012 | 09-12'
Separador

..

Carta oberta de la Societat Defensora

..
..

La incompetència del Pacte de Progrés provoca la mort de la “Defensora”

..

    En nom i representació dels 117 socis que conformam la Societat Defensora Sollerense, i com a membres de la Junta de Govern del Centre Cultural Defensora Sollerense, legalment constituïda, formada per el batle, el regidor de cultura, el regidor d’hisenda i el president, vicepresident i secretari de la Societat Defensora, volem fer una sèrie de comentaris respecte a la informació apareguda als mitjans de comunicació locals, illencs i tot el que pugui venir. Val a dir que de tot el que parla la premsa nosaltres en tenim també constància oficial escrita, això sí, des del passat divendres dia 27 d’abril.
    Com ja sap bé tothom, la cessió de la “Defensora” a l’Ajuntament per part de la Societat propietària, que es va fer l’any 1999, ha estat tot un cúmul de despropòsits. Val a dir, per no allargar-nos massa, que la Junta de Govern que ha de regir els destins d’aquest edifici, es va constituir 10 anys després de la donació, malgrat la nostra continuada reivindicació de dur a terme aquesta obligació, signada davant notari. Res a dir perquè ja es va dir tot al seu moment, i es va escriure més.

    Ara ens adonam, per la premsa, que el Ministeri de Foment va demanar una documentació a l’Ajuntament l’any 2010, que s’havia de remetre a Madrid dins un termini de 3 mesos, sota perill de perdre la subvenció, ja concedida, de 2’6 milions d’euros. Aquesta documentació no es va enviar, però el més greu, o al manco molt greu, és que a nosaltres, membres la Junta de Govern, ningú no ens va informar d’aquesta sol·licitud i molt manco d’aquest incompliment. Mal fet. Incompetència total i una manifesta incapacitat de gestió per part del Govern del Pacte de Progrés que governava l’Ajuntament. És de Jutjat de Guàrdia, el que va passar i que no acaba aquí. Ens amagaren aquesta informació i moltes altres!!!
    Dins el mes de març de 2011 (quan ja s’havia perduda la subvenció del 2010, no sabem si s’havia comunicat o no) el Batle Pep Lluis Colom i el Conseller d’Obres Públiques i Habitatge Jaume Carbonero, signen a corre cuita un dissabte dematí, un conveni per a la rehabilitació de la Defensora. Els directius de la Defensora fórem informats passat el fet. Vergonya!!!  Ja ho vàrem dir al seu moment.

    És curiós signar un conveni d’una cosa que ja s’ha perduda, però que per més “inri”, sols no s’ha informat ni al poble ni a la part interessada, que érem nosaltres, els membres del la Junta Directiva de la “Defensora”. Ja sabem que diran que ho han sabut ara..., aquest mes..., que ells havien donat instruccions…  Idò pitjor que taca d’oli. Nul·la gestió per no fer el seguiment d’allò que havien d’entregar i no feren al seu moment. Ara ja no tenim possibilitat de recuperar els 2’6 milions, i la “Defensora” està quasi que cau.
    Per continuar i demostrar que ens han pres el pel, el mes de juny, dia 1  concretament, i just uns dies després de les eleccions, ens convoquen a una reunió urgent amb un Director General del Govern Balear, enviat pel Conseller Carbonero i una arquitecte tècnica per mostrar-nos el projecte, un esborrany, que estaven redactant per enviar a Madrid amb un termini màxim de 3 setmanes, obeint al conveni signat el mes de març del mateix any. La  particular pregunta del nostre president, el president de la “Defensora”, Jaume Casasnovas, fou: “i què passarà si ara vostès deixen el Govern?”  La seva resposta fou contundent: “no passarà res perquè jo ara sóc un càrrec polític, com a Director General, però la meva plaça és de funcionari responsable del departament que redacta aquest projecte, i això no s’aturarà”. Vàrem quedar amb els pels de punta ja que vàrem veure “brots verds” per a la “Defensora”, d’una vegada per totes. Actuant de bona fe, i ja que la seva conselleria estava molt prop d’allà on treballava Jaume Casasnovas, aquest li va dir que per qualsevol cosa, i per alleugerar temps, el cridàs i en dos minuts aniria al seu despatx per resoldre qualsevol pega. Us podeu imaginar que no va fer res de res o si va fer alguna cosa, ho va fer pel seu compte. Resultat: “ENS VÀREN PRENDRE EL PEL”. Ens prengueren el pel als membres de la Societat “Defensora Sollerense” i a tots els sollerics. No és just permetre una tan pèssima gestió. No és just de cap de les maneres però encara ho és manco, el fet d’amagar informació a la Junta de Govern, responsable de la gestió de l’edifici.
    Ara tenim el problema. Ara sabem que la “Defensora” morirà si algú no hi posa remei. No trobarem solucions, perquè Déu ens guard d’un ja està fet, però, sí continuarem cercant un compromís d’intentar recuperar aquestes gestions, per evitar la mort de la “Defensora”. Ara el moment és molt dolent econòmicament parlant, però per nosaltres no quedarà.
    L’Ajuntament anterior al del Pacte, governat pel Sr. Simarro, actual batle de Sóller, va aconseguir 1 milió d’euros amb un conveni amb els promotors de Sa Talaia, que havien d’anar destinats a tres possibles projectes. Un d’ells era la restauració de la “Defensora”. D’aquest milió d’euros ja sols en queden 800.000, perquè 200.000 s’han utilitzat per altres coses que no eren precisament la restauració. El pacte de Progrés es va menjar d’una mossegada aquests doblers.

    Poden pegar el bots que vulguin. Poden dir o escriure el que vulguin. Poden contar-nos el que vulguin, però a nosaltres ens ha quedat palesa la nul·la capacitat de gestió del pacte de progrés que va deixar volar aquests 2’6 milions d’euros per restaurar definitivament el teatre del poble, el teatre “Defensora Sollerense”. Eren doblers ja concedits. Hi havia un compromís escrit. L’Ajuntament sols havia d’enviar una documentació i no ho va fer.

    Es pot perdonar allò que no hem estat capaços de fer per manca de possibilitats. És pot perdonar allò que era impossible, però mai es pot perdonar allò que s’ha perdut per deixadesa i que ha perjudicat a tot un poble. Els responsables han estat, segons papers escrits, els membres del Govern anterior, i més concretament el Batle Pep Lluis Colom i el regidor de cultura Guillem Bernat. No cuidar-se de  les coses i deixar perdre doblers és tan punible, baix del nostre punt de vista, com la prevaricació.

Junta Directiva de la Societat “Defensora Sollerense”, en representació de 117 socis.

..
..

..01/05/2012 - Ultima Hora.

Separador
..
  Ultima Hora
..
Ultima Hora 01-05-2012
..
..
EN DIRECTO

diariodemallorca.es » Part Forana 29-04-2012
Separador

Sóller se queda sin reforma del teatro Defensora por no enviar documentos a Madrid

Representantes del anterior gobierno de pacto de progreso viajaron a la capital para intermediar y conseguir una inversión de más de dos millones. ..


Façana Defensora - Any 2012.-

Aspecto exterior del teatro Defensora Sollerense. ( J. Mora)
..

Joan Mora Esteva - SÓLLER.
    
    El Gobierno no pagará la rehabilitación del teatro Defensora Sollerense valorada en 2'6 millones de euros por un "descuido" del anterior gobierno municipal del pacto de progreso. El acuerdo es definitivo después de dos años de espera y por eso el ministerio de Fomento ha archivado la documentación tras no haber recibido la contestación a los requerimientos que hizo en su momento al ayuntamiento de Sóller.
    El archivo se llevó a cabo el mes pasado y días después llegaba al Ayuntamiento un oficio en el que lo comunicaba. Y con ello se ponía punto y final a una inversión que tenía que significar una inyección de 2'6 millones de euros para el teatro, que con la reforma debía quedar completamente restaurado y operativo.
    El pacto de progreso consiguió durante la pasada legislatura el compromiso del Gobierno central para asumir la rehabilitación integral del teatro a través del 1% cultural que el ministerio de Fomento dedica a obras de carácter patrimonial. Incluso representantes del gobierno municipal viajaron a Madrid para intermediar y conseguir la inversión que fue felicitada desde muchos sectores de Sóller por la importancia que suponía.
    Sin embargo, tal y como consta en la documentación remitida por Fomento, el Consistorio dejó de cumplimentar unos requisitos burocráticos para afianzar la inversión en Sóller.
    Según el Ministerio, a principios de 2010 Fomento requirió información básica del proyecto aunque esta nunca llegó a la sede del ministerio. El Ayuntamiento tenía que justificar la titularidad del teatro, el grado de protección que recae sobre el edificio, el proyecto de ejecución de la reforma, un reportaje fotográfico del estado del Defensora o el informe favorable emitido por el departamento de Patrimonio Histórico del Consell de Mallorca. Asimismo, con la documentación requerida, el municipio debía determinar en qué grado estaba dispuesto a contribuir a la financiación del proyecto y tenía que aportar un informe que detallase cuál sería la repercusión en la generación de puestos de trabajo que implicaría la ejecución de las obras.
    El requerimiento de los documentos, estudios e informes fue emitido el 4 de mayo de 2010 y Madrid daba un plazo de tres meses para que le fuera remitida la documentación. El plazo transcurrió sin que el ministerio de Fomento recibiera ningún papel, por lo que la notificación remitida apenas hace unas semanas señala que "sin haber recibido la documentación requerida se ha procedido al archivo de la actuación" con la que se desvanece la posibilidad de que el Gobierno central financie la rehabilitación del teatro Defensora Sollerense.

..
..
28/04/2012  -  Setmanari Sóller.
Separador

Sóller.cat

 

Madrid ha arxivat el projecte per rehabilitar el teatre Defensora
Obres Reforma Societat - Any 1999.

Lluc García.

    El Ministeri de Foment ha arxivat definitivament el projecte de rehabilitació del Teatre Defensora Sollerense i ja no realitzarà aquesta actuació. Així ho ha comunicat al Govern  Balear mitjançant un ofici que, posteriorment, ha estat posat en coneixement de l'Ajuntament per part de la Direcció General de Cultura.
    En aquesta darrera comunicació remesa a finals de març al batle, la directora general de Cultura del Govern indica a Carlos Simarro, que el "Ministeri de Foment ens acaba de comunicar que ha arxivat l'expedient perquè no ha tengut resposta a la reclamació de documentació que va efectuar l'any 2010". Segons sembla, tot i que el requeriment de documentació a l'Ajuntament es remunta a maig del 2010, l'arxiu definitiu no es va fer  fins el passat febrer "per haver-se superat el termini de tres mesos des de la sol·liciud, sense resposta per part del municipi".
    Segons es desprèn de l'ofici del Ministeri de Foment, l'Ajuntament havia d'aportar documents acreditatius de la titularitat de l'habitatge així com el grau de protecció de l'immoble, imatges del seu estat i un informe favorable de la Comissió de Patrimoni Històric del Consell, a més d'un compromíos d'aportar el percertatge corresponent.

..
..
27/04/2012 | 09-01'  - Veu de Sóller.
Separador

                                                 SaVeu.cat

..
El teatre Defensora es queda sense rehabilitació per un “oblit” del pacte
..
..
Durant l’any 2010 havia de remetre una documentació que no va fer. Madrid havia d’invertir 2’6 milions a l’edifici municipal
..

Façana Societat Defensora - Any 2012.
La façana principal del teatre Defensora Sollerense.

SaVeu -
Joan Mora Esteva

   
    El Govern central no pagarà la rehabilitació del teatre Defensora Sollerense per un error de l’anterior govern municipal del pacte de progrés. L’acord és definitiu després de dos anys d’espera i per això Madrid ha arxivat la documentació després de no haver rebut la documentació que li va requerir ara fa dos anys a l’Ajuntament de Sóller.
    L’arxiu es va fer el mes passat i dies després arribava a les Cases de la Vila un ofici en el que ho comunicava i amb ell es posava punt i final a una inversió que havia de significar una injecció de 2’6 milions d’euros al teatre, que amb l’obra havia de quedar pràcticament restaurat i operatiu.
    El pacte de progrés va aconseguir durant la passada legislatura el compromís del Govern central (primer per mitjà del Ministeri de la Vivenda i posteriorment del de Foment) per assumir la rehabilitació integral del teatre a través de l’1% cultural que Foment dedica a obres de caire patrimonial. Fins i tot representants del govern municipal viatjaren a Madrid per intermediar i aconseguir la inversió, que va ser felicitada des de molts sectors.
    No obstant això, l’anterior govern municipal no va fer els deures per aconseguir la inversió per Sóller, tal i com recull l’ofici remès per la Conselleria d’Educació i Cultura en el que fa esment de la notificació remesa pel Ministeri de Foment.
    Segons aquesta documentació, a principis de 2010 Foment va requerir informació bàsica del projecte. Aquesta mai no va arribar mai a la seu del ministeri. L’Ajuntament havia de justificar la titularitat del teatre, el grau de protecció que recau sobre l’edifici, el projecte d’execució de la reforma, un reportatge fotogràfic de l’estat del Defensora o l’informe favorable emès pel departament de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca. Així mateix, amb la documentació requerida, l’Ajuntament havia de determinar en quin grau estava disposat a contribuir al finançament del projecte i un informe que detallàs quina seria la repercusió en la generació de llocs de feina que implicaria l’execució de les obres.
    El requeriment dels documents, estudis i informes va ser emès el 4 de maig de 2010 i Madrid donava un termini de tres mesos per contestar. El termini va transcórrer sense que el Ministeri de Foment rebès cap paper, per la qual cosa la notificació remesa tot just fa unes setmanes assenyala que “sense haver rebut la documentació requerida s’ha procedit a l’arxiu de l’actuació” amb la qual s’esvaeix la possibilitat que el Govern central financiï la rehabilitació del teatre Defensora Sollerense.

LA NOTA
..
    Quan mancaven dos mesos per a les eleccions municipals i autonòmiques de l'any passat l'aleshores conseller d'Habitatge i Obres Públiques, Jaume Carbonero i el també aleshores batlle de Sóller Josep Lluís Colom, varen signar un conveni per a la rehabilitació del teatre.
    Segon aquest acord, la Conselleria d'Habitatge i Obres Públiques es comprometia a la redacció del projecte bàsic i el projecte d'execució de l'obra, unes tasques de valoració econòmica de les quals el pressupost era de més de 170.000 euros.
    La signatura de l'acord es feia un any després que Madrid demanàs el projecte bàsic del projecte de rehabilitació, quan ja havien transcorregut els tres mesos donats per presentar-lo a Foment.
..
PINZELLADA:  La Defensora, un oblit imperdonable.
..
    Fa moltes vegades que insistim en aquesta secció: si un edifici passa a mans públiques té moltes probabilitats que acabi caient. I ara ha arribat el torn de la Defensora Sollerense.
     La desídia de l'Ajuntament, que de moment no sabem si s'ha d'atribuir als polítics que el regien durant la passada legislatura o als funcionaris, ha provocat la interrupció d'un procediment per finançar la seva rehabilitació.
    Es perd així -probablement per molts d'anys- la possibilitat que el municipi pugui fer un ús intensiu d'un edifici que, per a alguns, era el premi de consolació per no poder tenir auditori.
    De tota manera, caldria que els responsables de l'oblit donassin pertinents explicacions.

..
..

SIGNATURA DEL CONVENI PER A LA REHABILITACIÓ DE LA “DEFENSORA"

ENÈSSIMA GROLLERIA DE L’AJUNTAMENT

..

Sóller, 30/03/2011 | 15-53''
Separador

..

Carta oberta de la Societat Defensora

..

SIGNATURA DEL CONVENI PER A LA REHABILITACIÓ DE LA “DEFENSORA”.  

ENÈSSIMA GROLLERIA DE L’AJUNTAMENT.

 

    Benvolguts Srs. Josep Lluis Colom, Batle de Sóller, Guillem Bernat, regidor de cultura d’aquest Ajuntament i Francisco Rodríguez, regidor d’hisenda:

(Tres membres de la Junta de Govern del Centre Cultural i el Teatre Defensora Sollerense, NO són la Junta de Govern, en són membres).

    El passat dia 18 de març a les 13-10’ hores, la directiva de la Societat Defensora tingué notícies de que la Conselleria d’Obres Públiques havia aprovat, el mateix matí, fer la redacció del projecte de rehabilitació de la “Defensora Sollerense”, noticia apareguda als mitjans de comunicació locals dies després. Ho vàrem saber per una informació apareguda a la plana web del Govern Balear. No havien passat ni dos minuts quan el president de la Societat, Jaume Casasnovas, personalment, va trucar al Sr. Josep Lluis Colom, batle i al regidor Sr. Guillem Bernat per donar-los la notícia de primera ma. Val a dir que mostraren ambdós la seva alegria, ja que no sabien que aquest tema anava a aprovació del Consell de Govern. Fou una grata sorpresa de la que tots ens congratulàrem.
    Remarcam: de seguida que ho sabérem, cridarem per telèfon PERSONALMENT A CADA UN DELS MEMBRES ESMENTATS QUE PERTANYEN A LA JUNTA DE GOVERN. Prenguin nota. Ells no ho han fet mai amb nosaltres, ans tot al contrari.
    Una vegada més i molt a pesar nostre, hem de manifestar la nostra més enèrgica protesta per un fet que ja no és la primera, ni la segona ni la tercera vegada que passa. La societat “Defensora Sollerense”, que representa a 117 socis sollerics, ha hagut de saber, una vegada més, per els mitjans de comunicació, que l’Ajuntament ha signat el conveni que havien aprovat entre ells i la Conselleria d’Obres Públiques.
    Ja són moltes les nostres queixes per fets similars a n’aquest. No era possible que després d’anys infinits no s’hagués constituït la Junta de Govern del Centre Cultural i el Teatre Defensora Sollerense, que regeix el control de les obres (en aquest cas hauria de regir perquè pel que veiem, l’Ajuntament segueix fent el que li dona la gana sense tenir-nos en compte per res).
    A força de queixar-nos damunt la premsa i de viva veu, pel fet de tenir-nos totalment allunyats dels esdeveniments, i de que ens assabentàvem de tot pels mitjans de comunicació finalment, fa prop d’un any, es va constituir la Junta de Govern del Centre Cultural i el Teatre Defensora Sollerense, formada per tres representats de l’Ajuntament, batle, regidor de cultura i d’hisenda, tres representats de la “Defensora”, president, vicepresident i secretari i el secretari de la corporació.
    A l’acte de la constitució tot foren flors i violes i promeses de fer feina plegats... Els únics que han complit hem estat nosaltres, l’Ajuntament ha passat sempre per damunt la Junta de Govern del Centre Cultural i el Teatre Defensora Sollerense, i ha signat un conveni, presumptament de manera il·legal, perquè no comptava amb l’aprovació de la Junta de Govern del Centre Cultural i el Teatre Defensora Sollerense.
    La societat “Defensora Sollerense” podria impugnar aquesta signatura però no ho farà. És un tema que ja fa oi. Però més oi ens fa que ignorin sistemàticament als nostres representats, a 117 ciutadans sollerics que cediren gratuïtament el local a l’Ajuntament.
    Senyors responsables municipals; no costa res fer les coses bé i no ignorar als companys de viatge. Nosaltres en sabem i així ho hem demostrat, vostès tenen molt de camí per córrer.
    No ens agrada haver d’escriure aquests fets però vostès s’ho cerquen i ens obliguen a fer-ho. Els recordam que representam a 117 persones que cediren gratuïtament, una part del seu patrimoni, al poble de Sóller i per això es mereixen un respecte.


Jaume Casasnovas Sastre (President de la Societat Defensora).
Jeroni Francesc Oliver Ramón (Vicepresident).
Joan Oliver i Ramón (Secretari).

..
..

28/03/2011 | 15-53''  -  Veu de Sóller.
Separador

SaVeu.cat

Signat el conveni de la Defensora

Signatura Conveni.-
Carbonero i Colom durant la signatura.


Joan Mora Esteva

    El conseller d’Habitatge i Obres Públiques, Jaume Carbonero i el Batle de Sóller, Josep Lluís Colom, varen signar dissabte dematí, dia 26 de març del 2011, un conveni per a la rehabilitació del Teatre la Defensora de Sóller.
    Segons aquest acord, la Conselleria d’Habitatge i Obres Públiques es compromet a la redacció del projecte bàsic i el projecte d’execució de l’obra. Es tracta d’unes tasques la valoració econòmica de les quals és de més de 170.000 euros.
    El projecte haurà de contenir, com a elements bàsics: supressió de barreres arquitectòniques; una nova estructura per a les grades de l’amfiteatre; adequació a la normativa contra incendis; dotació de les installacions necessàries per a un equipament públic d’aquest tipus (electricitat, fontaneria, sanejament, entre d’altes); renovació de la fusteria, tant interior com exterior; reparació estructural de forats i murs de càrrega; així com reparació dels estucs i dels cels rasos existents.
    A més, la Conselleria abonarà a l’Ajuntament de Sóller l’import corresponent a les despeses relatives als treballs d’assessorament acústic, amb un import màxim de 1.500 € i es farà càrrec de les despeses d’assegurances de responsabilitat civil de l’arquitecte i de l’arquitecte tècnic. L’Ajuntament de Sóller té previst que la rehabilitació de l’edifici sigui subvencionada pel Ministeri de Foment mitjançant el programa de l’1% cultural, per un import de 2.650.952,60 €.

    Aquest edifici es va construir al voltant dels anys 1895-1896. Actualment, l’immoble requereix tota una sèrie d’obres per a la seva adequació a l’ús d’espectacles.

..
..
19/09/2009  - Setmanari Sóller.
.
Separador

                                              Sóller.cat

 

La Vila i la Societat Defensora constituiran la Junta de Govern.


Obres Reforma Societat - Any 1999.
El Defensora va ser cedit a l'Ajuntament fa 10 anys,  però l'entitat forma part de la Junta de Govern.

Lluc García.

    El Batlle, el Regidor de Cultura, la Secretària municipal, l'animador cultural i tres representants de la Societat Defensora Sollerense constituiran la Junta de Govern d'aquesta entitat que ha de gestionar el casal municipal que la veterana entitat cedí a l'Ajuntament l'any 1999.
    La composció d'aquesta Junta de Govern està així reflectida en el conveni signat, ara fa 10 anys, davant notari mitjançant el qual l'Ajuntament va passar a ser el titular de l'immoble però sense deixar defora  als òrgans de gestió de la Societat recreativa i cultural. Per diverses raons, aquests òrgan de gestió encara no s'havia arribat a constituir.
    El Batle Josep-Lluís Colom, la Regidora Joana Medina, i el President i el Secretari de l'associació Defensora, Jaume Casasnovas i Joan Oliver, respectivament, es varen reunir dimarts passat per tractar aquest tema i acordar la formalització de la Junta de Govern, una constitució ajornada durant anys però que ara es considera urgent per tancar la polèmica ocasionada per l'encreuament de cartes entre el President de la Defensora, Jaume Casasnovas, i el Regidor Guillem Bernat.
    Aquesta Junta es reunirà de forma ordinària un pic cada tres mesos per tractar els temes que afectin el futur de l'edifici, futur teatre municipal i que també, a partir d'octubre, acollirà l'escola d'adults.
    Cal recordar que el conveni contempla que la Societat pugui seguir fent ús de determinats espais a més de participar en la presa de decisions que afectin l'immoble.

Rehabilitació.

    Josep Lluís Colom remarcà que en aquests moments l'Ajuntament "intenta tancar el projecte de rehabilitació de l'immoble complint amb la part que el Ministeri d'Habitatge ha deixat en mans municipals". D'aquesta manera el batlle espera que aviat el Ministeri pugui fer la corresponent dotació pressupostària, una dotació valorada en dos milions d'euros que ara Madrid, al menys en teoria té "reservats" per a aquesta rehabilitació.

..
..

18/09/2009 | 11-57 - Veu de Sóller.
Separador


SaVeu.cat

 

Es resol el conflicte entre Bernat i la Defensora amb la propera constitució de la Junta de Govern.

Obres Reforma Societat - Any 1999.
Al llarg de les properes setmanes quedarà constituida la Junta de Govern de la Defensora.

Gabriel Mercè Frontera.

    Al llarg de les properes setmanes quedarà constituida la Junta de Govern de la Defensora Sollerense, pendent de crear-se des de l'any 1999, data en la qual la Societat va fer donació de la casa a l'Ajuntament.
    El President de la Defensora, Jaume Casasnovas, havia recriminat fa unes setmanes al Regidor de Patrimoni, Guillem Bernat (UM), que la Vila informàs a la premsa de les gestions realitzades encaminades a la restauració de l'edifici sense que abans informàs a la directiva de la Defensora.
    El dimarts d'aquesta setmana va tenir lloc una reunió entre membres de l'Equip de Govern (Josep-Lluís Colom i Joana Medina) i representats de la Defensora Sollerense (Jaume Casasnovas i Joan Oliver).
    El Batlle Josep Lluís Colom (PSOE) ha assegurat que es varen resoldre els problemes que havien sorgit, que es va repassar tota la documentació relativa a la donació i que es va acordar la propera constitució de la Junta de Govern.
    Aquesta estarà formada pel Batlle, el Regidor de Cultura, la Secretaria Municipal, l'animador cultural, i tres representants de la Defensora: el President, el Vice-President i el Secretari.

..
..
16/09/2009 -  Veu de Sóller.
Separador
..
Veu telefònica VEU DE SÓLLER.


Un solleric telefona per parlar del conflicte sorgit durant les dues darreres setmanes sobre la Defensora Sollerense.
“Quin seguiment s’ha fet dels 60 milions que es varen invertir per fer la nova teulada”. “Sóc manobre i trob que aquesta quantitat és massa gran per renovar la teulada. On són els doblers?, On són les mils de teules velles que es varen baixar de la teulada?" conclou aquest lector.
..
..
Sóller, a 8/09/2009
Separador
..

Carta oberta del Sr. Toni Suñer

..
..
Antoni Sunyer Rullàn.-
..

    El meu nom és Toni Suñer Rullán i resideixo a Sóller de forma permanent des de l'any 2005, encara que els lligams amb el poble són de sempre, perquè els padrins eren de Can Dulce i Ca na Reia.
    En primer lloc vull aclarir que no conec el tema, ni els documents legals en profunditat, però me volia referir al sorprenent encreuament de cartes, declaracions i contra declaracions sobre l'assumpte de la donació de l'edifici de la Defensora i el Conveni amb l'Ajuntament que han aparegut aquest dies, i que per mi son símptoma inequívoc que aquí tenim un problema greu entre la Societat Defensora i l'Ajuntament, que ve d'enrera i sigui pel motiu que sigui no està solucionat.
    En primer lloc vull destacar que és una llàstima per tot el poble i la comarca tenir un espai com el que ens estam referint fora de servei i en un estat d'stand-bye que dura ja deu anys.
    L’altre comentari, que vaig fer al Secretari de la Societat, com he dit abans des de el desconeixement, i que m'agradaria que la Defensora i la seva junta directiva recollissin com una proposta de futur i autogestió, seria la possibilitat que els petits (o no tant petits) clubs esportius (Club de Muntanya i Escalada de Sóller, Foners, Club Ciclista Defensora...), associacions culturals (teatre), grups musicals, la mateixa Societat i l'Ajuntament poguessin reunir-se per xerrar, amb ànim positiu i constructiu, de fer de l'edifici la seu social d'aquestes "petites" entitats que ajunten molts sollerics en l’àmbit de l'esport i la cultura.
    Entenc que al CMES li vendria molt bé poder instal·lar-hi un rocodrom i plafons en condicions, entenc que els grups de teatre, cant i música amateurs de la Vall tendrien un espai per assajos adequat a la seva activitat.
    Tots sabem, que els espais públics que ocupam per a activitats culturals, d'oci i esport són insuficients i les seves condicions no són les adequades, que la capacitat econòmica actual de l'Ajuntament no és la que desitjaríem en general i pels temes d'oci cultura i esport manco, i si la Defensora va ser anys enrera un exemple d'associació i autogestió ho pot tornar a ser amb la voluntat de totes les parts implicades.
    Esper que no vos sembli una idea "loca" i sense fonament. Crec que totes les opcions es poden estudiar i pensau que mos fa més mal veure aquest espai emblemàtic de Sóller tancat any rera any, degradant-se sense remei.
    Una salutació a tots.

Toni Sunyer Rullàn.

..
..
Sóller, a 5/09/2009
Separador
..

Carta oberta al Sr. Guillem Bernat

..
..
Jaume Casasnovas - President Societat Defensora.


Benvolgut Sr. Guillem Bernat:

..

    Li prego respecti que jo utilitzi el tractament institucional quan m’adreci a vostè, al manco en públic, ja que a mi m’han ensenyat que a una autoritat no se li parla de tu, ans tot al contrari, se li deu un respecte, en sigui mereixedor o no, tant se’n val, ara no és el cas.
    És evident que he de contestar a la seva carta, però d’entrada me botaré els dos primers paràgrafs perquè no m’interessen en absolut ni tampoc als nostres lectors.
    Fent referència al que vostè anomena una estirada d’orelles, dues concretament, li faig saber que jo no li estiro les orelles a ningú, ni tan sols el dia que fa festa o els anys, jo, en nom dels socis del la “Societat Defensora Sollerense”, li he recordat que ha deixat de complir, una vegada més, allò que es va comprometre a fer i que, a més de tot, està escrit davant notari i reiterat de paraula a nosaltres en moltes ocasions.
    No s’ha constituït la Junta de Govern del Defensora que és l’òrgan que ha de vetllar pels interessos i el bon funcionament del centre. Lo que també vol dir que ha d’estar assabentat de tot el que passa i decidir tot el que afecti a n’aquesta casa. No fa falta que me digui si hem dit que seriem, que si feina que si ocupacions... Deixi la seva ironia de banda i compleixi el que li pertoca.
    Li vull dir que no hi cap “ganes loques”, com diu vostè, ni per part meva ni per cap dels socis, de desprestigiar-lo públicament. Nosaltres no som ningú per fer-ho ni en tenim cap interès, això possiblement ho faci vostè per si mateix i sense l’ajuda de ningú. Aquesta és l’excusa que utilitzen els que no tenen arguments. “Me volen desprestigiar...” Ai, Déu meu!
    Una cosa no li penso permetre, de cap de les maneres i és que digui mentides (no fa massa temps ja l’acusaren de mentir en aquestes mateixes pàgines i va haver de callar) i posi en boca meva coses que jo no he dit mai ni a vostè ni a ningú. No m’acusi de pertànyer a una ideologia o una altra i que aquest fet sigui un motiu de persecució de cap a vostè perquè Sr. Bernat,  no té ni idea de com penso ni què penso jo i, dit sia de passada, ni tan sols li importa. Faci els seus comptes i deixi estar els meus. Ballar o anar a l’era o pot fer quan vulgui, però deixi en pau la meva persona perquè jo no l’he anomenat per res a títol personal. Déu me n’alliberi. De totes maneres, si un dia vol, en podem parlar de desprestigis, dictadors o de pertànyer a part o banda, però ho farem vostè i jo en privat, si li sembla i si no, bon vent.
    A la passada legislatura és veritat que no férem cap article damunt la premsa però és que no va fer falta perquè sols es feren dues accions concretes i a les dues hi prenguérem part des del principi. Una fou la possibilitat d’ubicar-hi la banda de música i nosaltres, juntament amb el batle Sr. Simarro, el director de la banda i el Sr. Joan Frau, ens asseguérem i en parlàrem. Tots ells en són testimonis de fiar. La Societat “Defensora Sollerense” no va posar ni un sol problema perquè això és fes, ans tot el contrari. Al final no es va dur a terme. La segona fou la captació d’un milió d’euros de part dels antics propietaris de Sa Talaia i fórem informats en tot moment, per part del Sr. Simarro, de les gestions que es duen a terme i com anaven encaminades. Segurament haguéssim pogut escriure alguna vegada reclamant la constitució de la Junta de Govern però no ho férem per una qüestió de temps al front de l’Ajuntament. A vostè n' hi hauríem d’haver fet a dotzenes perquè ho havia d’haver fet vostè, o el que era el seu batle en aquell moment, i fins avui, no s’ha fet.
    Una cosa sí que he de reconèixer i és que de la seva anada a Madrid amb el Sr. Colom, sí ens va informar quan jo, per error a l’anterior carta, vaig dir que no. Ho sent molt de veritat.
    Me diu a la seva atenta carta que si van cedir les sales a l’Escola del Fossaret fou per decisió de tot l’equip de govern. Li vull recordar que nosaltres donarem també suport a n’aquesta iniciativa però que ens assabentarem per la premsa d’aquesta decisió. A banda de tot li vull dir que l’equip de govern pot prendre decisions a l’Ajuntament però no ho pot fer al “Defensora” sense passar per la Junta de Govern de l’entitat. Està escrit i signat davant notari, li recordo per si ho ha oblidat.
    Sr. Bernat reconegui que aquesta Junta de Govern s’hauria d’haver constituït de seguida que es va fer la cessió de l’edifici i del teatre l’any 1999, fa ara 10 anys,  però ni vostè, que era el regidor de cultura ni els que abans eren els seus ho feren, i han passat els anys, ha estat vostè d’un partit i de l’altra, ha estat  batle,  ha tornat a la regidoria de Cultura i Patrimoni i segueix sense constituir-se la ditxosa Junta de Govern del Defensora.
    Sr. Bernat, no me parli del paper de la premsa i de protagonismes. Del paper de la premsa que com diu vostè ho sé jo millor, també en podem parlar però en privat i recordarem temps pretèrits. Hi ha molt per parlar. De protagonisme no en volem gens ni una mica i jo molt manco que ningú. Ja sé que s’ha dit que en Jaume Casasnovas voldria el protagonisme quan les coses anessin bé o quan algú em passes per damunt amb aquest assumpte. No han anat mai tan errats. De cap de les maneres. Nosaltres i jo també, ja fa molts d’anys que treballam per la cultura i pel nostre poble sense guanyar ni un cèntim, tot lo contrari, invertint temps i dobbers i sempre a la banda de darrera. A mi el protagonisme el me dona sols la meva família i els amics que tenc i que gràcies a Déu he pogut i puc triar.
    Sr. Bernat vostè pensa que no hi ha per tant però nosaltres pensam que hi ha per molt i més. Per si no ho recorda, a la seva carta em diu que li retrec la seva manera d’actuar perquè no ens ha dit que la Conselleria d’Habitatge està redactant el projecte actualitzat. Miri, a mode d’exemple, l’articulat del conveni en el seu apartat dos i podrà llegir; “La Junta directiva de la Societat “Defensora Sollerense” juntament amb la Junta de Govern (no constituïda) prevista... es cuidaran de vetllar pel correcte desenvolupament de les obres de restauració, adequació i manteniment de l’edifici”. Aquest és sols un exemple Sr. Bernat.
    Com vol que vetllem pel el que ens pertoca si vostè tira del seu vent sense consultar-nos?

    Quins bèmols!.

     El saludo cordialment,

     Jaume Casasnovas i Sastre.
    President de la Societat "Defensora Sollerense"

..
..

Sóller, a 5/09/2009
Separador

..

Carta oberta al Sr. Joan Castanyer

..
..
Jaume Casasnovas - President Societat Defensora.
..
..

    En nom i representació dels 117 socis de la Societat Defensora Sollerense em veig en l’obligació de fer algunes puntualitzacions al Sr. Joan Castanyer a rel del seu indignant, irresponsable i atrevit article publicat la setmana passada a les pàgines del Setmanari Sóller.

 ..
    Ja que vostè desconeix per complet de què parla, es veu en el seu article, li explicarem un parell de coses que ens interessa aclarir a les persones que puguin haver llegit el que va escriure.
    Parla de que les queixes que
la Societat Defensora Sollerense ha fet, pot ser no siguin tan innocents com volen aparentar... Vostè, com li hem dit abans, no sap de què parla ja que les converses amb el regidor de cultura, s’han tingut moltes vegades per telèfon i a peu de carrer, dins un despatx sols una vegada, però es veu que les oblida de seguida. Hi ha una Junta de Govern a constituir de fa 10 anys i encara balla. Al dia d’avui no s’ha fet, amb aquest tema, ni una passa.
    També comenta que si no hagués estat per la feina del Sr.
Guillem Bernat, avui el casal seria, segurament, una ruïna deixada de la mà de Déu. No s’equivoqui Sr. Castanyer, la feina que ha fet el Sr. Bernat és del tot lloable, però no dubti que han estat molts d’anys i molta gent que, sense cobrar un cèntim, ha treballat dissabtes, diumenges i dies de festa per tenir el Defensora en condicions, enfilats per damunt les embigades i teulades arriscant les nostres vides perquè no es convertís en una ruïna. Alguns són vius gràcies a que la mà de Déu no ens va deixar. Si l’Ajuntament no hagués acceptat l’edifici, li podem assegurar que amb el nostre esforç s’hagués mantingut. Si ho haguéssim hagut d’aconseguir amb les col·laboracions dels que no fan res i sols critiquen, no dubti que vostè hauria tingut raó i un paper capdal dins el segon grup.
    La nostra tenacitat i abnegació no està per demostrar, l’hem demostrada durant molts d’anys, la d’altres, vostè inclòs, està encara per demostrar. És molt fàcil escriure i fer gràcies però amb l’esquena ben calenta i peus davall
la camilla. Aquest és el seu paper.
    Li volem aclarir que el Govern anterior va aconseguir 1 milió d’euros que és a l’Ajuntament i que l’actual en té 2’6 milions d’euros aparaulats però, que nosaltres sapiguem, no han arribat. En qualsevol cas però, bona gestió.
    Parla de que ens planyem per una qüestió de formes i diu que té ben segur que totes i cada una de les entitats solleriques voldrien plorar amb els nostres ulls. No parli del que no sap ja que
la nostra Societat no ha rebut ni un cèntim ni en rebrà cap, TOT li posam de la nostra butxaca. Tot el benefici el tindrà la Ciutat de Sóller si un dia es desenvolupa el projecte del Defensora, edifici i Teatre que nosaltres cedirem.
    Demana perquè ara sí i abans no. Li repetirem lo mateix que hem dit al Sr. Bernat. La passada legislatura es feren 2 accions concretes: la primera un intent per ubicar la banda de música al Defensora i nosaltres en fórem, com marca el conveni, malgrat no estigui constituïda la Junta de Govern, del tot assabentats i participarem a les reunions. Donarem total suport a la proposta ja que la nostra política és la de col·laborar i així ho hem demostrat sempre. La segona fou l’aportació d’1 milió d’euros. També estarem assabentats de tot en tot moment, les dues vegades per part de l’ex batle Sr. Simarro. De les gestions que ha fet el Sr. Bernat, tret d’una, ens n’hem assabentat per la premsa i de participar, ni parlar-ne.
    Un darrer aclariment i el més important. Vostè és molt atrevit a l’hora de lligar caps acusant-nos d’intencionalitats polítiques per aquesta qüestió. Ens perdonarà però aquí l’únic cap que s’ha de lligar és el seu perquè el té una mica malalt. Vostè veu dolentia per tot i acusa sense cap mirament a qualsevol i sense tenir cap consideració per la feina altruista que fan els demés. A nosaltres no ens mou cap intenció política ni, sobre tot, cap partit polític estigui a l’oposició o al govern. No feim, ni hem fet, ni farem cap feina bruta a ningú, ans tot al contrari, la nostra sempre ha estat ben neta i demostrable. La nostra Societat fa feina per la cultura i l’esport solleric ja fa més de 100 anys.
    Comprenem que vostè viu molt lluny de Mallorca, diuen que per Alemanya, i se li escapen moltes coses. Li recomanam que abans d’escriure s’assabenti del que parla i  li pregam que mai més es torni atrevir a fer acusacions sense fonaments damunt l’esquena dels 117 socis que conformam
la Societat Defensora Sollerense. Vostè pot pensar el que vulgui i és ben lliure de fer-ho, però pensi que darrera el seu divertiment malaltís (li agrada més una bona brega que un bon sopar, això sí, a mils de quilòmetres de distància) de ficar el nas on no l’han enviat a demanar, hi ha un munt de gent que treballa, ha treballat i ho seguirà fent sense intencions polítiques. “No parla de merda més que el que en va untat” i vostè d’intencionalitats polítiques n’ha parlat molt. Pot ser hauríem de pensar malament?.
    Sr. Castanyer, vengui per Sóller, passegi una mica pel poble, parli amb la gent, visqui la realitat local, econòmica, social i cultural, faci coses altruistes i després tindrà dret a criticar i a acusar, si s’escau. Si no ho fa o no ve, ens és igual, cap falta ens fa, li podem assegurar. Fa el mateix paper ara que és fora que quan era per aquí: Bronques periodístiques una darrera l’altra. Això li encanta. S’ho faci mirar perquè amb nosaltres s’equivoca. Nosaltres anam per un altre camí, anam per feina. Vostè per la provocació i les bregues escrites. Donar la cara de tu a tu no és lo seu, ni no ha estat mai, sempre s’ha amagat darrera una ploma o ara un teclat d’ordinador.

Jaume Casasnovas Sastre
President  Societat Defensora Sollerense, en nom dels 117 socis.

..
..

5/09/2009 - Setmanari Sóller.
Separador

Sóller.cat
..
QUADERN D'APUNTS:
Joan Castanyer - Any 2009
..
..
Me l'han canviat (o de les ocultes intencions)


    No ho reconec, sembla que me l'han canviat. Aquest Guillem Bernat, Regidor de Cultura, a qui s'adreça la Societat Defensora Sollerense no és el mateix que record. Potser sigui un altre. El que tenc a la memòria no acostumava a defugir de l'encontre, ni refusar la conversa o negar-se al pacte, ans al contrari, i tenc per ben segur que és un dels sollerics vius amb més hores dedicades a reunir-se i parlar amb els seus conciutadans. Diria -inclús- que ha tudat bona part de la seva vida escoltant pacientment a individus amb les idees més eixelebrades i absurdes. Em sorprèn que en l'assumpte del Teatre "Defensora" hagi tirat pel dret, ignorant la lletra del conveni signat entre l'Ajuntament i l'Entitat. Però, si és com es diu, potser m'ho hauré de creure i fer-me a la idea que en Guillem Bernat, Regidor de Cultura, no és el d'abans. Si donc crèdit a les afirmacions de la "Defensora", en Guillem ha obrat malament amagant una informació que arribà primer a la premsa que als interessats. Crec, idò que hauria de rectificar i convocar els cappares de la Societat per oferir-lis tota mena d'explicacions sobre els projectes de rehabilitació de l'edifici, i molt especialment, sobre els fons aconseguits per dur-los a terme. És el seu deure.
    Hi està obligat perquè així ho diu el conveni subscrit el 1999 entre l'Ajuntament i la Societat. No té volta de fulla. Però les queixes de la "Defensora" tal vegada no siguin tan innocents com volen aparentar ser. A mi no m'ho semblen. Primer, perquè en una ciutat com Sóller encara podem anara a veure personalment als nostres regidors i dir-lis a la cara el que calgui. Per a detalls menors sobren les escandaleres als periòdics locals. D'altra banda en Guillem Bernat no fou sols l'artífex de l'acord de deu anys enrere, sinó que gràcies a la seva gestió s'executaren les obres bàsiques que han permès mantenir l'estructura de l'edifici. Sense la seva intervenció avui possiblement estariem parlant d'un casal ruinós, deixat de la mà de Déu i dels seus custodis. En Bernat tornà a la Regidoria de Cultura el 2007 i diu haver aconseguit 2'6 milions d'euros del Ministeri d'Habitatge -més un milió procedent dels acords assolits amb els antics propietaris de Sa Talaia- per continuar la rehabilitació.
    De que es planyen a la "Defensora"?  D'una qüestió de formes. Tenc per ben segur que totes i cada una de les entitats culturals solleriques voldrien plorar amb els seus ulls. Arribats a aquest punt revé una pregunta: com així la Societat no es queixà públicament i d'una manera tan agra de la nul·la gestió de l'anterior Regidor de Cultura, en Miquel Nadal, qui sota el govern de Simarro no mogué un dit per aconseguir el finançament necessari per enllestir les obres? Per què abans no i ara si? Hi ha alguna oculta intencionalitat política per exagerar una nimietat d'aquesta manera? Qui  vulgui lligar caps que ho faci, és molt senzill.
    Tenc la sospita que l'oposició vol atiar el foc contra l'equip de govern municipal -com va fer en els darrers mesos de batlia de Ramon Socias- a través d'aquells col·lectius amb que millor sintonitza, induint-los a fer la "feina bruta", a tensar la corda de la pau social, per a tornar a veure "dúmpers", paleres i tendes de campanya a Plaça.
    No hi ha temps que no torni. 

..

    Joan Castanyer i Sastre.

..
..

Sóller, a 4/09/2009
Separador

..

Carta oberta al Sr. Jaume Casanovas

..
..
Guillem Bernat - Regidor Cultura Ajuntament Sóller.
..
..

Resposta del Sr. Guillem Bernat a la carta oberta del Sr. Jaume Casasnovas

....
    Sr. Casasnovas, em veig amb la necessitat de contestar públicament a la seva carta publicada a través de la premsa local, ja que ho vaig intentar mitjançant el telèfon i no m’ha estat possible, tal volta perquè els petits fantasmes de l’electrònica ens ho han impedit.
    Primer de tot manifestar la meva estranyesa amb el tractament tan institucional que em dispensa, per la qual cosa jo també el tractaré a vostè de la mateixa forma. I dic que m’estranya ja que sempre entre nosaltres hi ha hagut força franquesa per manifestar la nostra estima i confiança, cosa que ara ja pos en dubte. Primer de tot perquè vostè sap ben cert que mai he estat una persona amb pretensions i ganes de figurar, ho he fet només per qüestions institucionals, ja sigui a través de la representació que he ostentat i ostent al nostre Ajuntament o per les diverses manifestacions socials, culturals, etc en l’àmbit de les entitats privades on he estat immers.
    En segon lloc, és veritat que es tracta de la segona vegada que m’estira les orelles en el que va de legislatura i jo em deman, per què en dos anys em torna a pegar aquesta batcollada i en quatre anys de legislatura passada no ho va fer, al menys que jo recordi, en cap ocasió? L’únic que puc pensar és que hi ha unes ganes loques per desprestigiar-me públicament, la  qual cosa no m’estranya gens, quan vostè m’ha manifestat quines són les seves preferències polítiques, però paciència: ho he dit moltes vegades que qui està enmig balla o qui no vol pols que no vagi a l’era, i això ho tenc ben assumit, de ballar crec que no fa falta que ho demostri més i la pols de l’era, vull dir quan es tracta de fer feina, mai m’ha fet por, i això és el que vull seguir fent per al meu poble.
    No crec que faci falta que li recordi que vaig esser jo mateix juntament amb vostè que férem possible aquell acord de donació a l’Ajuntament i, en definitiva, al poble de Sóller de l’emblemàtic “Defensora Sollerense”, i que gràcies a un primer esforç econòmic de l’Ajuntament es va fer una inversió prou important de seixanta milions de les antigues pessetes; fou a la legislatura governada pel pacte PSOE-PSM, en la qual jo era regidor de cultura, que férem aquella primera intervenció i, de no haver-ho fet, em deman, com estaria ara el Defensora? Que hagués passat de continuar sols en les seves mans?
    És veritat que no s’han fet les reunions necessàries per a tenir-los informats de cada passa que hem donat, però pot estar segur que totes s’han fet amb la més bona i millor intenció, no de bades sempre he defensat allò que és primordial per a mi i l’equip de govern: acabar el Defensora, fins i tot per davant d’altres projectes, cosa que no és fàcil.
    Però permeti’m recordar-li que quan l’actual batle i jo mateix, batle en aquell moment, l’any 2008 anàrem a Madrid per demanar ajuda i, després d’uns mesos rebérem un fax a l’Ajuntament en el qual ens comunicaven l’aportació de 2 milions i quasi mig d’euros per enllestir les obres, això li ho vaig comunicar a vostè per telèfon i després al Sr. Joan Oliver i ara, sols perquè el Govern Balear, a través de la Conselleria d’Habitatge, se’ns ha ofert per fer un projecte actualitzat i no li hem comunicat immediatament vostè pega el crit al cel i em retreu la meva manera d’actuar.
    Per cert, Sr. Casasnovas, si vàrem cedir les sales per a les necessitats que tenia l’escola pública del Fossaret, no fou per una decisió única, exclusiva i unilateral meva, sinó de tot un equip de govern. Vull dir amb això que som un equip que fa feina per al poble de Sóller amb les millors intencions. Per cert, ara aquests espais quedaran lliures ja que, per necessitats de l’esmentada escola, s’utilitzaran les instal·lacions de l’escola de música. Vol dir que això també li ho hem de comunicar?
    Quantes vegades, estimat Jaume (i ara utilitzaré les formes que sempre ens han unit) no hem dit anem a dinar o a sopar, o simplement fer un beure per parlar de totes aquestes situacions. No sé si ha estat culpa del càrrec que jo ocup o dels càrrecs que vostè ocupa... què ha passat, no ho sé, el que sí li puc assegurar és que en cap moment hi ha hagut mala intenció.
    El manifestar les coses damunt la premsa mai no m’ha fet por, però entenc que les coses, especialment els mals rollos, aclarits personalment, sempre tenen millor resultat, ara bé, la premsa també ha de fer la seva feina, i això ho saps tu millor que jo. Ara entenc perquè no em vares agafar el telèfon el dia que et vaig trucar o, si més no, que no em tornassis la trucada si en aquell moment no ho podies fer, crec que fer les coses d’aquesta manera, utilitzant la premsa, sí que és voler protagonisme, però què hi farem?
    No cal, però, que et sentis avergonyit i vull dir-te i dir-ho públicament que sent molt, un cop més, el succeït i que confïi que no torni a passar, ja que em compromet a convocar-vos cada vegada que faci falta i no sols quan ho indica el conveni.
    Venga homo, que no hi ha per tant!

..

  Guillem Bernat i Ferrer.

Regidor de Cultura i Patrimoni - Ajuntament de Sóller.

..
..
Sóller, a 23/08/2009
Separador
..

Carta oberta al Sr. Guillem Bernat

..
..

Jaume Casasnovas - President Societat Defensora.

..

Sr. Guillem Bernat, Regidor de Cultura de l'Ajuntament de Sóller:

..

    Com a president de la Societat Defensora Sollerense, entitat que va cedir l’edifici i el Teatre Defensora a l’Ajuntament de Sóller, fa ara deu anys, em veig, per segona vegada, amb l’obligació de dirigir-me a vostè per la via dels mitjans de comunicació, cosa que no m’agrada de cap de les maneres ni a vostè tampoc, quan li convé.
    Com bé recordarà l’any 1999, quan férem entrega del Teatre i l’edifici a l’Ajuntament, es va signar un acord i es va crear una Junta de Govern del Centre integrada per quatre persones de l’Ajuntament: el Batle, el Regidor de Cultura (vostè), el Regidor d’Hisenda i un animador cultural; i per la part de la nostra Societat Defensora Sollerense: el President (en aquest cas jo), el Vice-President Jeroni-Francesc Oliver i el secretari Joan Oliver, que havíem de gestionar el futur del teatre. Fins aquí d’acord.
    Des de la creació d’aquesta Junta de Govern del Centre Cultural la Defensora i del Teatre Municipal la Defensora, vostè ni cap dels regidors de cultura de l’Ajuntament (sols han estat vostè i Miquel Nadal) s’han dignat a reunir-nos MAI (era la seva obligació estatuàriament) per comunicar-nos les passes que estaven fent, poques la veritat. Sols una vegada em va comunicar vostè personalment, que hi havia novetats però que no me les podia comptar fins que passassin uns dies. D’això fa més d’un any i encara esperam.
    Fa dos anys, per la premsa ens assabentarem que vostè, de manera unilateral, havia cedit part de l’edifici per ubicar-hi, per un temps, aules de l’escola del Fossaret, fins arribar a ubicar-les a un altre lloc. D’aquest fet ens assabentàrem, com sempre, pels mitjans de comunicació. Li vàrem respondre per la mateixa via i vostè em va cridar per telèfon, dient-me que això ho haguéssim pogut arreglar de paraula i que no calia escriure als diaris. Pactàrem un acord fictici per allò de no tenir mals rotllos amb vostè i l’Ajuntament i, sobre tot, per no donar una mala imatge i fer-lo quedar bé, a vostè, ja que no havia actuat bé. Li vull dir que qui va fallar fou vostè perquè va prendre una decisió unilateral quan la seva obligació era reunir-nos i parlar-ne. Sap ben cert que no haguéssim posat cap pega ni una  perquè així fos.
    Ara, aquests dies, hem pogut veure publicat als mitjans de comunicació, “Veu de Sóller”, Setmanari Sóller i “Diario de Mallorca”, que vostè informa que s’està redactant, per part de la Conselleria d’Habitatge del Govern Balear, el projecte de rehabilitació de l’edifici i que hi ha partides de doblers (2’6 milions d’euros del Ministeri d’Habitatge, més el milió d’euros dels antics propietaris de Sa Talaia). Una vegada més vostè ha anat a la premsa i nosaltres, els titulars de la Societat Defensora Sollerense, hem hagut d’estar al marge dels esdeveniments. Com és el seu costum, encara no ens ha reunit mai per parlar dels temes que afecten el Defensora com és la seva obligació i ens obliga a acudir als mitjans de comunicació després de l’enèsim menyspreu que ens ha fet.
    Senyor Bernat, vostè és el Regidor de Cultura i fins fa poc el Batle de Sóller. Ignoram per quins motius actua d’aquesta manera amb nosaltres, botant-se el que està escrit, signat i acordat en el seu dia davant notari. Els seus motius tindrà; ara bé, públicament li dic que si aquest fet torna a succeir una vegada més, denunciarem el conveni i el no funcionament de la Junta de Govern del Centre Cultural la Defensora.
    Entenem que vostè com a polític vulgui tenir el seu protagonisme que, de fet, li regalam perquè nosaltres no en volem gens. Sols hi ha una cosa que no podem deixar passar i és que vostè ignori de manera continuada la nostra Societat i els 117 socis que l’integram.
    Em sento envergonyit per haver d’escriure aquesta carta, en representació dels nostres associats, però vostè m’ha obligat.
    Ben cordialment,          

   Jaume Casasnovas i Sastre.

    President de la Societat "Defensora Sollerense".

..
..

29/08/2009 - Setmanari Sóller.
Separador

Sóller.cat

 

La Societat Defensora adverteix a Bernat que pot reclamar el Casal.


Obres Reforma Societat - Any 2007.
El Defensora va ser cedit a l'Ajuntament fa 10 anys,  però l'entitat forma part de la Junta de Govern.

Lluc García.

    La Societat Defensora Sollerense està molt molesta amb l'Ajuntament i, en especial, amb el seu ex-Batle i Regidor de Cultura, a qui acusa directament d'haver-se botat els acords signats davant notari mitjançant els quals la veterana societat cedí a l'Ajuntament l'històric teatre ara fa 10 anys.
    L'entitat adverteix que davant aquests incompliments, si aquests continuen, es plantejarà denunciar el conveni de cessió del Defensora a l'Ajuntament.
    En una extensa carta que publicam avui a la secció d'opinió, el president del Defensora, Jaume Casasnovas, lamenta que durant aquest termini de temps ni l'esmentat Regidor de Cultura (càrrec que també ostentava quan es va produir la cessió) ni cap altre regidor dels que han dirigit aquest departament hagin complit amb l'obligació estatutària de reunir els membres de la Junta de Govern.
  Casasnovas assegura que el Defensora, membre de l'òrgan gestor del Casal, "s'hagué d'assebentar per la premsa de que l'Ajuntament cedí part de l'edifici per ubicar una escola". Però la gota que ha fet vessar el tassó de l'entitat han estat les darreres declaracions de Bernat anunciant que la Conselleria d'Obres Públiques ha reclamat la documentació del teatre per a la realització d'un projecte de reforma subvencionat amb 2'6 milions pel Govern Central.
    L'entitat creu que la premsa no és el mitjà pel qual han de tenir coneixement de tot allò que pugui afectar el futur del famós teatre, la restauració del qual va ser iniciada fa dues legislatures i després paralitzada per manca de pressupost.

..
..

26/08/2009 | 11-57" - Veu de Sóller
Separador

..

                                                             SaVeu.cat


Els socis amenacen amb rescindir la cessió del Defensora a l’Ajuntament per incompliment de les clàusules

..

Obres Reforma Societat - Any 1999.
La societat es queixa de la manca d'informació municipal.

Joan Mora Esteva.

    La direcció de la Societat "Defensora Sollerense" està disposada a rescindir el contracte de cessió del teatre si l’Ajuntament continua incomplint les clàusules que varen ser elevades a públiques davant notari l’any 1999.
    El president d’aquesta entitat, Jaume Casasnovas, explica, a través d’una carta que es pot llegir a la secció “Dret a Veu” d’aquest mateix setmanari, com l’Ajuntament ve incomplint les clàusules que varen quedar recollides en el contracte de cessió del teatre a l’Ajuntament. El motiu que ha encès la guspira té el seu origen en una informació periodística que es va conèixer la setmana passada en la que el regidor de Cultura, Guillem Bernat (UM), informava que la Conselleria d’Obres Públiques havia començat a treballar en l’elaboració del projecte de rehabilitació del Teatre. La reforma disposa de 2’6 milions d’euros que aporta el Ministeri de l’Habitatge.
    El responsable de la Societat, expressa el seu malestar per haver-se assabentat d’aquesta informació “a través de la premsa” al temps que lamenta que l’Ajuntament no hagi convocat mai, des de fa deu anys, la Junta de Govern que regenta els destins del Teatre. En aquest sentit Casasnovas afirma que des de la Societat es senten “menyspreats” pels successius consistoris i en especial pels regidors de Cultura que hi ha hagut a Sóller des que es va produir la cessió de l’edifici.
    El president de la institució "Defensora Sollerense" recorda, a més, que és obligació de l’Ajuntament convocar la junta per informar als membres que l’integren de les novetats que succeeixen al voltant del teatre.

..
Denúncia del conveni.

    Davant els “successius menyspreus” que afirmen ser víctimes els membres de la Societat "Defensora Sollerense", el representant d’aquesta entitat assegura que “si aquest fet torna succeir una vegada més, denunciarem el conveni i el no funcionament de la Junta de Govern de La Defensora”. La denúncia suposaria la posada en marxa d’un procés per recuperar la gestió de l’equipament, cedida a l’Ajuntament a finals dels anys noranta.
    La Societat Defensora Sollerense aglutina una massa social de 117 persones.

..
..
27/08/2009 - Diario El Mundo.
Separador
..
ElMundo.es

Fricciones en la restauración del Defensora Sollerense


Gabriel Mercè Frontera - Sóller.


    La redacción de un proyecto para finalizar la restauración del antiguo Teatro Defensora Sollerense ha enfrentado a la Sociedad propietaria del edificio y al Ayuntamiento, debido a la falta de coordinación entre ambas instituciones.
    Hace diez años que la Sociedad Defensora Sollerense cedió el edificio al Ayuntamiento para facilitar su restauración y agilizar su funcionamiento, creándose una comisión mixta para seguir las obras y gestionar el inmueble una vez rehabilitado.
    La Sociedad sigue funcionando, cuenta con màs de un centenar de socios y se reservó el uso de una parte del edificio.
    El presidente de la Defensora Sollerense, Jaume Casasnovas, critica con dureza al concejal de cultura del Ayuntamiento de Sóller, Guillem Bernat, por anunciar la redacción de un proyecto para finalizar la restauración del edificio con fondos procedentes del Ministerio de la Vivienda sin que, con anterioridad, la comisión mixta se haya reunido.
    Bernat aseguró que cuenta con una ayuda de 2'6 millones de euros del Ministerio de la Vivienda que podrian ser invertidos en la puesta a punto del Defensora. El Ayuntamiento cuenta con otro millón más para esta obra. Para Bernat la restauración del Defensora Sollerense sería la obra más importante realizada durante la legislatura y paliaria la falta de espacios culturales en el municipio, especialmente para la realización de actos públicos.
..
..
 27/08/2009 - Diario de Mallorca.
Separador
..
DiarioDeMallorca.es

Malestar en el Teatro Defensora por los ´menosprecios´ a los propietariosJoan Mora Esteva - Sóller.


    La directiva de la Sociedad Recreativa Defensora Sollerense ha advertido al Ayuntamiento que rescindirá el contrato de cesión del teatro si la administración continúa incumpliendo las cláusulas que se firmaron ante notario el año 1999.
    El presidente de esta institución, Jaime Casasnovas, asegura que el Ayuntamiento "viene incumpliendo las cláusulas del contrato de cesión del teatro" que entre otros términos obliga a la celebración de juntas periódicas para tratar sobre los temas que afecten al Defensora. El motivo que ha desencadenado la protesta es el anuncio que realizó la semana pasada el concejal de Cultura, Guillem Bernat, que informaba que la conselleria de Obras Públicas había iniciado la redacción del proyecto de rehabilitación del teatro.
    El responsable de la entidad expresa su malestar con Bernat "por habernos enterado por la prensa" de que se trabaja en el proyecto de reforma sin antes haber informado a la Junta de Gobierno de la entidad "que nunca se ha reunido desde que se constituyera hace diez años". Casasnovas sostiene que los sucesivos consistorios "han menospreciado" a la entidad que dirige pese a ser la propietaria del inmueble.
..
..
20/08/2009 - Diario de Mallorca.
Separador
..
DiarioDeMallorca.es..

El Govern redacta el proyecto de reforma del Teatro La Defensora

Joan Mora Esteva - Sóller.

    La conselleria de Vivienda del Govern ha iniciado los trabajos de redacción del proyecto de restauración del antiguo teatro Defensora Sollerense. Las obras serán financiadas íntegramente por el Ministerio de la Vivienda.
    Según informó ayer el concejal de Cultura, el departamento que dirige Jaume Carbonero ha solicitado al Ayuntamiento toda la documentación técnica con el fin de redactar el proyecto de la reforma. Una vez elaborado, las obras podrán salir a subasta pública.
    El Ministerio de Vivienda aprobó dotar el proyecto de rehabilitación con 2'6 millones de euros. El municipio, por su parte, dispone de otro millón más, que fue donado al Ayuntamiento por los antiguos propietarios del hotel Sa Talaia para destinarlo a acciones culturales.

..
..

06/03/2008 | 17-07'' - Veu de Sóller.
Separador

                                                                                                                                                                                                                                                                          SaVeu.cat

El Ministeri de Vivenda finançarà la restauració del Teatre "La Defensora"

El grup Equus, sobre l'escenari, l'any 1984.-
El Grup Equus sobre l'escenari  del Teatre "Defensora Sollerense", l'any 1984.

saveu.cat - Joan Mora Esteva

    El Batlle de Sóller ha anunciat que el Ministeri de la Vivenda finançarà la restauració integral del teatre "Defensora Sollerense", una actuació que està valorada en més de tres milions d’euros.
    Guillem Bernat (UM), qui no va ocultar la seva “grata satisfacció”, va mostrar als mitjans de comunicació un ofici remès pel departament que dirigeix la ministra Carme Chacón en el qual s’anuncia que el projecte serà realitzat a compte del ministeri en el marc del programa de Patrimoni Arquitectònic, Històric i Social. Tant és així que a la mateixa carta s’insta als tècnics municipals que contactin amb els del ministeri per a iniciar els tràmits del projecte d'obra.
    El Batlle de Sóller juntament amb el seu successor en el càrrec, Josep Lluís Colom, varen viatjar a finals de 2007 a Madrid per presentar al Ministeri de la Vivenda el projecte de remodelació del teatre. L’avantprojecte, elaborat per l’arquitecte solleric Joan Soler, estima que serà necessària una inversió de més de tres milions d’euros per finalitzar una obra de la qual ja es va executar una primera fase l’any 1999.
    En roda premsa juntament amb els seus socis de govern, Guillem Bernat va expressar la seva satisfacció per aquesta “bona notícia” que suposarà “la culminació d’un projecte molt important per Sóller” ja que el "Defensora Sollerense" és l’únic teatre de titularitat municipal existent a la ciutat que va haver de deixar d’utilitzar-se a principis dels anys noranta a causa de el seu mal estat de conservació.
    La falta d’un equipament públic va derivar recentment en la creació d’una plataforma ciutadana que reivindica la creació d’un auditori públic de nova construcció a Sóller.
    El "Defensora" va ser construït durant l’últim terç del segle XIX de la mà d’una societat de socors mutus (entitat predecessora al que avui seria la seguretat social). Durant la primera meitat del segle XX va viure els seus moments d’esplendor ja que a més de representacions teatrals va acollir gran activitat social, projeccions de cinema i uns prestigiosos balls de carnaval que es varen perllongar fins fa poc més de deu anys. La "Societat Defensora Sollerense", propietària de l’edifici, va decidir a mitjans dels noranta cedir-lo a l’Ajuntament per la seva impossibilitat d’afrontar la despesa per a la seva restauració.
    Anys més tard, l’Ajuntament va dur a terme la restauració de la teulada amb una inversió d’uns cinquanta milions de les antigues pessetes. Això ocorria l’any 1999 i de llavors ençà no ha rebut cap altra inversió per dur a terme la consecució de les obres. L’edifici està despullat completament a l’espera de dur a terme la restauració integral de la platea, el pati de butaques, l’escenari, la tribuna superior i els palcs.
    No va ser fins al mes de setembre passat quan s’hi feren unes reformes d’urgència per tal d’acollir dues aules de l’escola pública Es Fossaret, degut a l’increment de matrícula.

    Aquestes aules estaran en funcionament fins que s’obri l’escola de Ca les Ànimes. L’Ajuntament calcula que la reforma de l’edifici es podrà compaginar amb la docència.

..
..

07/11/2007 | 21-41' - Veu de Sóller.
Separador

SaVeu.cat

L'equip de govern cerca finançament a Madrid per rehabilitar la "Defensora"

El Batlle Guillem Bernat dins el Teatre "Defensora" - Any 2007.
El batlle Guillem Bernat a l'interior del Teatre de  la "Defensora".

saveu.cat - Gabriel Mercè Frontera

    El Batlle de Sóller, Guillem Bernat (UM), ha viatjat avui a Madrid acompanyat del primer tinent de batlle, Josep Lluís Colom (PSOE), per realitzar gestions encaminades a obtenir finançament per finalitzar la restauració de la "Defensora Sollerense" i aconseguir la reversió del camp Infante Lois.
    Els dos representants municipals han estat acompanyats en tot moment pels també sollerics Ramon Socías, Delegat del Govern a les Illes Balears, i Jaume Colom, Cap de Gabinet d’aquesta Institució.
    La primera gestió es va fer davant el Director General del Ministeri de l’Habitatge, Rafael Pacheco. Segons ha informat el Batlle Guillem Bernat, el principal objectiu de la visita era el d’obtenir finançament per culminar la restauració del Teatre "Defensora Sollerense". Bernat compta amb un pressupost xifrat en 3 milions d’euros per poder finalitzar l’obra.
    Segons ha comunicat, el Ministeri podria incloure dins els seus plans la part d’obra del projecte, però no el d’equipament, i s’ha mostrat esperançat en obtenir finançament.
    La visita al Ministeri d’Habitatge també va servir per tractar sobre la restauració del Mercat Municipal. Les obres, encara sense concretar, es podrien dur a terme a través de l’empresa pública Mercasa, que ara elaborarà un pla de viabilitat de l’edifici públic.

Bernat i Colom també plantejaren a Pacheco altres necessitats del municipi, com ara la de restaurar l’antic escorxador municipal i l’edifici escolar del carrer de Santa Teresa.

..
..

25-7-2007 - diariodemallorca.es

Separador

DiaroDeMallorca.es

..
Sóller:  El alcalde descarta restaurar el antiguo cine ´Fantasio´

..
..
Joan Mora Esteva - Sóller.
....
     El alcalde de Sóller, Guillem Bernat (UM), expresó ayer su intención de descartar llevar a cabo la restauración del antiguo cine Fantasio, ya que en su lugar prefiere invertir el dinero en la rehabilitación del teatro Defensora Sollerense.
     Bernat acaba así con una de las últimas propuestas que hizo el anterior equipo de gobierno que preveía destinar un millón de euros a la recuperación del cine para convertirlo en un local polivalente para la celebración de conferencias, obras de teatro o conciertos. El anterior equipo de gobierno había barajado, además, la posibilidad de que el Fantasio acogiera en sus instalaciones la sede de la escuela municipal de Sóller.
..
..

05/07/2007 | 16-25' - Veu de Sóller.
Separador


SaVeu.cat

La directiva de la "Defensora",  sorpresa perquè l'Ajuntament pretengui fer obres a l'edifici.

El Teatre de la "Defensora", des de la general - Any 1999.
El Teatre de la "Defensora Sollerense", des de la general.

saveu.cat

    Després de conèixer la notícia a través del diari digital saveu.cat, el president de la "Defensora Sollerense", Jaume Casasnovas, ha informat de la seva “sorpresa” per les intencions municipals d'allotjar alumnes d'Es Fossaret a l'edifici.
    Casasnovas ha dit que “quan la Defensora Sollerense fou cedida a l’Ajuntament, l’any 1999, es constituí una Junta de Govern que havia de vetllar per la direcció i l’administració de l’edifici i en la qual el president i el vicepresident d’una entitat que actualment té 109 socis hi havia d’estar present”.
    Casasnovas ha informat que aquesta Junta de Govern no s’ha reunit mai i ha mostrat la seva sorpresa i indignació per “haver-se anunciat a la premsa unes intencions que a nosaltres no ens consten” i que considera “una grolleria”.
    El president de l'entitat cultural ha manifestat que “en principi, no posarem cap objecció a la idea de crear dues aules a la Defensora", però creu que l'equip de govern ha de reunir la Junta de Govern abans de prendre qualsevol decisió que afecti l'immoble.

..
..

4/07/2007 | 19-12' -  Veu de Sóller.

Separador

..

SaVeu.cat

..
Educació habilitarà dues aules a la "Defensora" per acollir alumnes que no caben a Es Fossaret
..
Alumne Fossaret passant per la "Defensora"- Any 2007.

Un alumne d'Es Fossaret passa per davant la "Defensora".


saveu.cat

    La Conselleria d’Educació, a través de l’Ibisec, assumirà aquest estiu els costs d’adequació de dues aules provisionals que s’habilitaran a les dependències del teatre "Defensora" per a acollir part dels alumnes del col·legi públic És Fossaret el qual es veu desbordat per l’afluència d’estudiants.
    La regidora portaveu de l’Ajuntament de Sóller, Catalina Esteva (PS), va informar dimecres que el municipi ha arribat a un acord amb l’Ibisec perquè es faci càrrec de les obres que seran necessàries per a habilitar les dues aules que acolliran alumnes d’educació primària. Aquestes obres suposaran aixecar parets, realitzar la instal·lació elèctrica i adequar els banys per a l’ús dels alumnes.
    La decisió d’habilitar aquestes aules provisionals s’adopta a l’espera que el Govern dugui a terme en els pròxims mesos la construcció del nou centre de Ca els Ànimes amb el qual es tancarà l’antic col·legi del Fossaret.
    La proximitat entre el Fossaret i la "Defensora" permetrà que els alumnes estiguin separats dels altres companys per un centenar de metres. Esteva va assenyalar que les noves aules estaran operatives a l’inici del pròxim curs escolar.
    L’aulari que provisionalment s’adequarà al Teatre "Defensora Sollerense" s’ubicarà en el lateral de l’edifici que confina amb el carrer Unió, un espai concebut inicialment per acollir l’entrada lateral i el bar.

    La reforma s’iniciarà quan el Govern contracti l’empresa que durà a terme la reforma.

..
..

hbar014.gif (1973 bytes)

..
..


ÚLTIMA HORA Página 27

Comentari "Ultima Hora" cessió "Defensora".-
..
..

hbar015.gif (1973 bytes)

..
..
..


..Cadena de bicicleta. ..
..

Entra al portal web del C.C.D.S.

..

Aquestes planes són propietat del C.C.D.S.
La reproducció total o parcial,  per qualsevol procediment, ha de comptar amb la nostra autorització.
..

Visites a partir del 19-04-2019:


.Visites abans del 19-04-2019, comptabilitzades per MOTIGO.COM:  439.598


Gràcies per visitar www.esportsolleric.net, el portal web del C.C.D.S. = Informació esportiva actualitzada al moment. -.-.-.- Tot el contingut d'aquest portal és propietat intelectual del C.C.D.S. (www.esportsolleric.net) !
Vols escriure al C.C.D.S.?mail.gif (26371 bytes)
..
..