<BGSOUND SRC="images/loveisal.mid" loop="1">Bàsquet

bull017.gif (941 bytes)La introducció del bàsquet dins Mallorca bull017.gif (941 bytes)Asso, asso, asso... Tenim un equipasso!
Escut del Joventut Mariana
Escut oficial
del Joventut Mariana
star-left-cyan.gif (956 bytes)La introducció del bàsquet dins Mallorca

Que n’estarien d’orgullosos els dos germans sollerics Pere i Joan Reynés (E.P.D.) del gran triomf, del gran ascens de les al.lotes del Mariana!!!
De ben segur que des del Cel pregaven i animaven, juntament amb la trentena d’aficionats i seguidors desplaçats a la germana illa de Menorca, pel triomf absolut, per aquest anhelat Campionat de les Balears, per aquest brillant ascens a Primera Divisió.

Fa seixanta-sis anys...

Segur que fa 66 anys, quan ells introduïen el bàsquet a la nostra Illa no es podien imaginar aquest auge, aquesta afecció, aquest Mariana, aquest triomf, aquest ascens...
En aquella històrica data ells dos germans sollerics, Pere i Joan Reynés Mayol, tornaven de nou cap a la nostra Vall procedents de Creil (França), on havien passat la seva infantesa, per instal.lar la seva residència a Sóller.
En Pere comptava llavors amb 18 anys i en Joan amb 16, compartint tots dos una gran afecció cap a un esport completament desconegut dins les nostres Illes, el bàsquet, que ells varen divulgar i popularitzar ràpidament dins la nostra Ciutat.

Els primers entrenaments

No es torbaren en posar-se en contacte amb els directius de la "Sociedad Deportiva Sollerense" -entitat dedicada al foment de l'esport local, nascuda el mes de febrer de l'any 1926, gràcies a les gestions de Josep Magraner Vicens, que després fou el seu primer president- que els va autoritzar a instal.lar els postes i cistelles per fer els seus entrenaments, en el Camp d'en Maiol (actual Camp Municipal d'Esports, del que en aquelles dates la S.D.S, era propietària), en el lloc on abans hi havia la pista de tennis, entre l'entrada actual del camp i la tribuna.

El primer partit

Després de bastants d'entrenaments, dirigits per els dos germans, dia 8 de maig de 1932 es disputà, amb motiu de la celebració de les Fires i Festes de la Ciutat, el primer partit oficial a les tres i mitja del capvespre, en el Camp d’en Maiol.
Dins del primer equip, que fou derrotat pel segon, pel tempteig de 25 a 11, hi estaven alineats Pere Reynés, Joan Reynés, Martí, Bauzà i F. Mora.
El segon estava integrat per Colom, Casasnovas, J. Mora, Mayol i Galmés.
Aquest partit-exhibició (el primer disputat dins l'Illa) es va fer de teloner del partit de futbol jugat posteriorment entre el Sóller i el Llucmajor, fent-se dins el camp de futbol -i no el lloc aquí a on es feien els entrenaments-, enfront de la tribuna.

La creació del primer Club Illenc

Dates després es fundava el primer club de bàsquet illenc que el 1933 disputà bastants de partits amistosos amb els altres dos clubs mallorquins, formats dins Palma, el Club de Regates i el del Regiment d’Artilleria, tots dos de Palma.
Aquestes confrontacions es jugaven primer en el Camp d’en Maiol, després en el Convent (actual Col.legi dels Sagrats Cors), a Cal Bisbe i a una pista desapareguda de ca na Nicolava.

Neix el "Juventud Mariana-Sóller"

A començaments del 1942, essent director de la Congregació Mariana de Sóller el Pare Josep Nicolau Ramis, va néixer la idea de la creació d'un equip de bàsquet dins la Institució, equip que fou admès oficialment per la Federació Regional el mes de juliol d'aquest any, baix del nom de "Juventud Mariana-Sóller", essent nomenat primer delegat d'equip en Ramon Mayol.

Inauguració de la pista del Convent

Degut a dificultats d'ordre tècnic respecte a la utilització del Camp d'en Maiol, juntament amb el C.D. Sóller, s'hagué d' habilitar com a terreny de joc el pati del Convent, encarregant-se de fer els treballs -completament gratuïts- els mateixos jugadors.
La nova instal.lació fou inaugurada amb l'assistència del Batlle, Antoni Castañer, dia 15 de novembre, amb un partit entre el Mariana i el C.D. Sóller.
Com a anècdota destacable és de mencionar que en el mes de setembre la Junta Directiva de l'associació va acordar establir -a partir d'aquell mes- una quota suplementària de 25 cèntims mensuals per a la promoció del bàsquet, quota voluntària amb la que els congregants tenien entrada gratuïta a tots els actes esportius organitzats.

Sub-Campions en el Torneig del "Frente de Juventudes"

L’equip juvenil de bàsquet del Joventut Mariana a la temporada del 1942/43 es classificà Sub-Campió del Grup Pobles dins el torneig del "Frente de Juventudes".

Els millors moments

A partir del 1952, gràcies a la disputa d’un torneig escolar, el Joventut Mariana tindria els seus millors moments i els seus millors anys, segons demostren aquestes dades que ens cedí Joan Estades, jugador del primer equip que tingué el Mariana:
 
Infantil Mariana
Temporada 1952-53 Campió de les Balears Infantils (empatats amb el Patronat)
San Luís
Temporada 1953-54 Campió de les Balears Juvenils
Juvenil Mariana
Temporada 1954-55 Campió de les Balears Juvenils i guanyadors de la Copa Federació (imbatuts)
Juvenil Mariana
Temporada 1955-56 Sub-Campions de les Balears Juvenils i guanyadors del Trofeu Iberia-Ràdio
Juvenil Mariana
Temporada 1956-57 Sub-Campions de les Balears Juvenils (empatats amb el Patronat) i guanyadors del Trofeu Iberia-Ràdio
Joventut Mariana
Temporada 1957-58 Campions de Mallorca de Segona Categoria, guanyadors del Trofeu Lavanda Verde (imbatuts) i guanyadors del Trofeu Vica (imbatuts)
Joventut Mariana
Temporada 1958-59 Sub-Campions de Mallorca de Primera Categoria i Sub-Campions de les Balears
Joventut Mariana
Temporada 1959-60 Quarts classificats en Primera Categoria

Aconseguint aquestes vuit temporades un total de quatre campionats, quatre Sub-Campionats, un quart classificat, noranta-vuit partits guanyats, un d'empatat (vint-i-tres perduts) i cinc copes guanyades.

Campionat de les Balears de Tercera Divisió Masculina

En la temporada 1977-78, l’equip de Tercera Divisió Masculina aconseguí el darrer gran èxit del Club de la Vall fins al dia d’avui: es proclamà Campió de les Balears, en la fase final disputada a la Ciutat de Sant Antoni d’Eivissa i promocionà contra el Molins de Rei.
Hagués aconseguit l’ascens a Segona si la Ciutat de Sóller hagués disposat d’una pista coberta, condició imprescindible ja a les hores.

Les dones

El primer conjunt femení del que tenim constància a la nostra Vall es fundà entre finals del 1960 i començaments del 1970.

Marcel.lí Got agafà les brides

El 1980 el solleric Llicenciat en Educació Física, Marcel.lí Got, passà a entrenar l’equip femení, que en aquelles dates militava dins la categoria de cadets.
El 1984/85 arribaren a sèniors.
Dins aquest període les al.lotes del Mariana han aconseguit un Campionat de les Balears Juvenil i dos Sub-Campionats de Balears dins la Segona Divisió (el 1991 a Menorca i el 1997 a Alcúdia).
Tancant momentàniament l’historial amb el celebrat Campionat i ascens a Primera Divisió d'aquest ja històric 10 de maig de 1998.

Neix la Secció de Bàsquet del C.F. Sóller

La temporada 1997/98, dins el Club Futbol Sóller, neix una nova Secció: la Secció de Bàsquet, que en aquest primer any federa un equip femení, dins Sèniors Provincials, dirigit per Benet Estaràs.

bar4.gif (15138 bytes)

star-right-cyan.gif (931 bytes)L’arribada de les sèniors del Mariana fou apoteòsica...

  Asso, asso, asso... Tenim un equipasso!


Quin rebombori...! Quin desgavell...!
Asso, asso, asso... tenim un   equipasso!
Renou, aplaudiments, tambors, crits, xiulets, llàgrimes d’emoció...
Sí, sí... són elles!!! 
Són les CAMPIONES!!!

Asso, asso, asso...! Tenim un equipasso!

Ho sento, el seu navegador no admet Java.

 

Augmentar la fotografíaPulsi AQUI
per veure la foto

(trigarà una mica, són 69 KB)

Joan Estades, un dels històrics del bàsquet local, amb les flamants Campiones, a la Sala Magna de l'Ajuntament solleric

 

Es nota, es sent, el Mariana està present!

L’emoció és molt forta, l’alegria desbordant...
Van baixant pel Born... ja arriben les pancartes!
El Batlle, Joan Arbona, i el Regidor d’Esports, Ramon Socías, estan que no caben dins la seva pell... Com les jugadores, porten la cara pintada... Estan en peu de guerra...
Val la pena... l’esdeveniment s'ho mereix...!

Sí senyor, sí senyor, això sí que és afecció!

Augmenta la tensió... la gent es va congregant baix de l’Ajuntament... els crits, els aplaudiments surten del més fons del cor...
Comencen a arribar les jugadores... botant, cridant, xiulant...
Asso, asso, asso... tenim un equipasso!
Entre enhorabones, felicitacions, aferrades pel coll, besades, aplaudiments... les CAMPIONES (en lletres grosses, en lletres d’Or) aconsegueixin començar a pujar al cadafal que flanqueja l’entrada a l’Ajuntament...
És el deliri...!!!
El mai vist...!!!
Sí senyor, sí senyor, això sí que és afecció!

"Campeones, Campeones, olé, olé, olé..." !

L’emocionada comitiva encapçalada per la capitana Eva Seguí comença a pujar cap a la Sala Magna...
Segueixen els crits, el renou, els aplaudiments...
En Macià Estades les se veu negres per posar ordre, per tancar les portes... tothom vol pujar a la Sala Consistorial...
Alt les CAMPIONES són rebudes pel Batlle, Joan Arbona, i els Regidors Ramon Socías, Miquel Bestard, Aina de la Peña i Jaume Colom.

Asso, asso, asso, tenim un equipasso i un patrocinador que val un milió!

És el deliri col.lectiu!!!
Quina afecció...!!!
Les CAMPIONES Eva Seguí, Alícia Peñas, Àngela Torres, Marga Ferrer, Isabel Vives, Alícia Pérez, Patrícia Eugenio, Emma Grauches, Maria Escalas, Mar Castañer, Cristina Forteza i Vido Terrassa comencen a sortir a la balconada de l’Ajuntament...
La Plaça retrona... comencen a caure llàgrimes d’emoció... les paraules ja no surten, no obstant les mirades, els gests, ho diuen tot...
Asso, asso, asso tenim un equipasso i un patrocinador que val un milió!
Els discursos de ritual interromputs contínuament per l’exaltada afecció...
Agafen la paraula el President del Joventut Mariana, Joan Puigserver, embargat per l’emoció, la satisfacció...
El President de la Comissió d’Esports Ramon Socías, que pegava bots d’alegria...
El ja exhaust i quasi afònic entrenador Marcel.lí Got, que cedí la paraula a l’entusiasta capitana Eva Seguí...
Es produïa de nou el deliri...
Asso, asso, asso, tenim un equipasso...!
Després de les emocionades i sentides paraules del nostre Batlle la dutxa de cava de ritual per tots els assistents i com no, els brindis, els agraïments als patrocinadors, als col.laboradors, a l’afecció en general.

"Que bote Marcelino, que bote Marcelino..."!

I com no, en Marcel.lí encara tragué forces i botà, i botà i botà...
Qui els pot negar res a aquestes encantadores al.lotes, a aquestes admirables esportistes que han aconseguit portar el nom de la nostra Ciutat al més amunt, que han aconseguit l’ascens a Primera Divisió?
Endavant Joventut Mariana...!
Per sempre endavant...!
Asso, asso, asso, tenim un equipasso...!
 
 

Vols escriure al C.C.D.S.?email.gif (2241 bytes)


 [Ciclisme] [Tir de Fona] [Espeleologia] [Societat "Defensora Sollerense"][Atletisme] [Bàsquet][Triatló][Automobilisme][Futbol]Vol Lliure[Gloses]

...
Darrera actualització:
   08/02/2005